Hlavní obsah

Čtvrtletní zisk Microsoftu vzrostl, tržby překonaly očekávání

– Seattle

Americká společnost Microsoft v prvním finančním čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk téměř o třetinu na 13,89 miliardy dolarů (zhruba 322 miliard Kč). Oznámila to firma, která je největším výrobcem počítačového softwaru na světě. Tržby společnosti překonaly očekávání, podpořil je silný růst cloudových aktivit.

Foto: archív výrobce

Xbox Series S

Článek

Cloudové služby jsou v poslední době hlavním motorem růstu společnosti Microsoft. Tržby vlajkové cloudové divize Azure se ve čtvrtletí, které skončilo 30. září, meziročně zvýšily o 48 procent. Jejich růst tak mírně zrychlil ze 47 procent v předchozím kvartálu. Cloudové služby letos těží z rozmachu práce z domova a vzdělávání přes internet, který je důsledkem opatření proti šíření koronaviru.

Celkové tržby společnosti Microsoft se zvýšily o 12 procent na 37,2 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle agentury Reuters odhadovali pouze na 35,7 miliardy dolarů. Tržby divize osobních počítačů, která zahrnuje operační systém Windows a herní konzole Xbox, vzrostly o šest procent na 11,8 miliardy dolarů.

Černé scénáře se potvrdily, všichni zájemci nový PlayStation 5 letos nedostanou

Hry a herní systémy
Foto: archív výrobce

Xbox Series S

I předvánoční sezóna by měla být pro amerického softwarového giganta velmi úspěšná, a to především díky herní divizi. Už příští měsíc by se totiž měly na pultech obchodů objevit dvě očekávané televizní konzole Xbox Series X a Series S.

Případní zájemci za výkonnější Xbox Series X zaplatí 13 499 Kč, levnější verze Xbox Series S bude stát 7999 Kč. Druhá zmiňovaná konzole má být přitom vůbec tou nejlevnější, která bude v rámci nových modelů napříč celým trhem letos k mání.

Nový Xbox Series X se začne prodávat před Vánocemi.Video: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám