Hlavní obsah

Co umí? Levné herní grafiky dorazily do Česka

Novinky, lez

Vybavení pro hráče není zrovna z laciného kraje, například špičkové grafické karty určené pro gaming vyjdou klidně i na více než 20 000 Kč. Společnost Nvidia se však letos ještě před koncem roku snaží zaujmout levnými modely, jejichž cenovky budou startovat už pod hranicí pěti tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Jedna z nabízených herních grafik s jádrem GeForce GTX 1650 SUPER.

Článek

Herní grafiky GeForce GTX 1660 SUPER a GTX 1650 SUPER si premiéru odbyly již minulý měsíc, na pulty obchodů se však dostaly až nyní. Ceny výkonnějšího provedení GTX 1660 SUPER startují na 6299 Kč, za odlehčenou variantu GTX 1650 SUPER pak případní zájemci zaplatí 4499 Kč.

Sluší se nicméně podotknout, že nové karty nabízí v Česku celá řada výrobců. A jednotlivé modely se od sebe značně odlišují – některé modely jsou již z výroby přetaktované, jiné zase lákají na tišší chlazení. A za všechna vylepšení si pochopitelně výrobci nechají připlatit, v konečném důsledku se tak cenovka může vyšplhat u obou provedení klidně i o několik tisíc výše.

Levné herní grafiky od AMD se objeví také v noteboocích

Hardware

Obě karty jsou následovníkem populárního modelu GTX 1060, stačit by přitom měly bez problémů na takové tituly, jako jsou Fortnite, PUBG či Apex Legends. Výkonu bude nicméně dostatek i pro celou řadu her.

Oproti GPU GTX 10. řady z předchozí generace nabídnou novinky až dvojnásobný výkon a až o 50 % více výkonu ve srovnání s původní 16. řadou GTX. Jádra GTX SUPER 16. řady využívají řadu moderních inovací nejnovější architektury Turing.

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1660 SUPER v podání společnosti MSI

Patří mezi ně souběžné operace s plovoucí desetinnou čárkou a operace s celými čísly, sjednocená architektura mezipaměti a nárůst výkonu díky využití technologie adaptivního stínování. Oba GPU používají rychlou GDDR6 paměť s propustností 14 Gbps, respektive 12 Gbps, boost frekvencí téměř 1,8 GHz a potenciálem pro snadné přetaktování.

GTX SUPER 16. řady jsou také určeny pro hráče, kteří rádi streamují na platformách jako Twitch a Mixer. Jsou vybaveny nejnovějším Turing Encoder (NVENC), který umožňuje přenosy s profesionální kvalitou obrazu při zachování maximálního výkonu hry. Díky podpoře pokročilých aplikací, jako je Open Broadcaster Software a XSplit, mohou uživatelé GeForce těžit z nových a vylepšených integrací NVENC, což proces streamování značně usnadňuje a zpřístupňuje.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám