Hlavní obsah

Čipový gigant opravdu vznikne. AMD převezme konkurenční Xilinx za 35 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José

Americký výrobce čipů Advanced Micro Devices (AMD) převezme konkurenční podnik Xilinx. Hodnota transakce, která má být dokončena na sklonku příštího roku, činí 35 miliard dolarů (bezmála 810 miliard Kč), informovala společnost AMD. Převzetí formou výměny akcií musí schválit akcionáři obou firem.

Foto: archív výrobce

Šéfka AMD Lisa Su ukazuje jeden z procesorů tohoto podniku.

Článek

Za každou akcii společnosti Xilinx dostanou její držitelé zhruba 1,7 akcie společnosti AMD. Výsledná cena akcie 143 dolarů je zhruba o 24,8 procenta vyšší, než byla závěrečná cena akcie Xilinx 26. října. Akcionáři AMD budou držet 74 procent vzniklé společnosti, držitelé akcií Xilinx zbylých 26 procent.

Tržní hodnota AMD nyní přesahuje 96 miliard dolarů, cena akcií podniku od začátku letošního roku vzrostla o zhruba 79 procent. Pandemie nemoci covid-19 zvýšila totiž poptávku po osobních počítačích, herních konzolích a dalších zařízeních, která využívají čipy AMD.

Ryzen se zabydlel v herních laptopech. Asus láká na odolný model

Hardware

Právě silný růst ceny akcií AMD patrně firmu přesvědčil, aby financovala akvizici svými akciemi, napsal list The Wall Street Journal. Tržní hodnota Xilinxu se nyní pohybuje kolem 28 miliard dolarů.

Akcie AMD před zahájením obchodování klesly o asi čtyři procenta, zatímco akcie společnosti Xilinx si po oznámení transakce připsaly přes 12 procent.

AMD vyrábí čipy pro stolní a přenosné počítače i pro herní zařízení, jako je Xbox a PlayStation. Čipy od firmy Xilinx se využívají v bezdrátové komunikaci, datových centrech a v odvětvích, jako je například automobilový průmysl.

Firmě AMD převzetí Xilinxu pomůže v konkurenčním boji s větším rivalem Intel a zajistí silnější pozici na rychle rostoucích trzích s čipy pro telekomunikační a zbrojařský průmysl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám