Hlavní obsah

CES 2020: První grafika od Intelu je zklamáním, půjde o průměrný model

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Jednou z nejočekávanějších novinek letošního veletrhu CES byla první novodobá grafická karta od společnosti Intel. Ta se nakonec skutečně ukázala, ale pro většinu návštěvníků byla zklamáním. Jde totiž spíše o průměrný model.

Foto: archív výrobce

Intel DG1

Článek

Příchod novinky avizovala společnost Intel již před více než rokem. Tehdy zástupci podniku potvrdili, že s novými kartami budou konkurovat zavedeným společnostem AMD a Nvidia. Očekávání byla tedy opravdu vysoká.

Šéf týmu Visual Technologies Raja Koduri však ještě před veletrhem CES – zhruba v polovině roku – přiznal, že podnik je zatím na úplném začátku. „Jsme na začátku. A začínáme od nuly,“ prohlásil Koduri, který dříve šéfoval divizi grafických karet Radeon v AMD.

CES 2020: Na světě je první notebook s ohebným displejem. Nahradí i tablet

Hardware

Navzdory tomu přiznal, že Intel s novinkou míří vysoko. „Našim cílem je vytvořit technologii nabízející fotorealistické světy, do nichž se můžeme ponořit,“ prohlásil Koduri. Tím v podstatě naznačil, že nová grafika by měla být stavěná pro systémy virtuální reality a pro chod technologie ray tracing.

Jenže realita je úplně jiná. Na výstavišti byl k vidění nový model Intel DG1, který se však s těmi nejlepšími herními kartami konkurence měřit rozhodně nemůže. Zástupci společnosti uvedli, že u karty byl kladen důraz na „optimalizaci spotřeby elektrické energie“.

Hrát hry sice na novince bude možné, ale rozhodně ne v nějakém extrémně vysokém rozlišení při plných detailech. Karta by měla konkurovat především low-endovým modelům s cenovkou pár tisíc korun. Na výsledky reálných testů si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

A očekávaný výkonný model? Ten se ukáže patrně až někdy později…

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám