Hlavní obsah

CES 2020: Obyčejné sluneční brýle? Ve skutečnosti je to sofistikovaný kus elektroniky

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Na první pohled vypadá novinka Lightin 1 od společnosti Guangli jako obyčejné brýle. Ve skutečnosti jde ale o daleko sofistikovanější zařízení, v podstatě se jedná o kompletní systém pro rozšířenou realitu. Zajímavé brýle se představily na veletrhu CES v americkém Las Vegas.

Foto: archív výrobce

AR brýle Guangli Lightin 1

Článek

Na současném trhu nalezneme nejčastěji brýle určené pro virtuální realitu. Společnost Guangli však míní, že budoucnost patří spíše rozšířené realitě – ta dovede propojit virtuální svět s tím skutečným.

Kvůli náročné konstrukci a nárokům na kompaktní rozměry totiž celá řada společností výrobu brýlí pro rozšířenou realitu vzala. Model Lightin 1 však jasně ukazuje, že vyrobit takové zařízení, jaké by našlo uplatnění v běžné praxi, skutečně jde.

CES 2020: Nápady druhých dotáhli k dokonalosti. A vydělali balík peněz

Hardware

Na první pohled jsou nové brýle prakticky k nerozeznání od obyčejných modelů chránících zrak proti sluníčku. Jde v podstatě o nejkompaktnější zařízení svého druhu. Decentnější chytré brýle s takovou funkcionalitou byste na pultech obchodů hledali jen velmi těžko.

Tak kompaktních rozměrů se výrobci podařilo dosáhnout díky tomu, že část s elektronikou umístil do samostatné krabičky, která je k brýlím připojená tenkým kabelem. Krabičku o velikosti menšího telefonu je pak možné umístit do kapsy u košile nebo kalhot.

Foto: archív výrobce

AR brýle Guangli Lightin 1

Přes novinku se člověk dívá jako přes obyčejné brýle, ale do zorného pole jsou dokreslovány důležité informace.

Při cestě městem nebo řízení automobilu se tak člověk může nechat brýlemi navigovat, v obchodě může zase porovnávat ceny zboží na internetu a ve volných chvílích může sledovat zprávy nebo předpověď počasí. Možnosti modelu Guangli Lightin 1 jsou zkrátka velmi široké.

„Naším cílem je dělat nositelnou elektroniku přitažlivější a líbivější – jen tak se bude moci rozšířit mezi lidi, do běžného života,“ prohlásil jeden ze zástupců společnosti na veletrhu CES. Neprozradil však, kdy a za jakou cenu se novinka objeví na pultech obchodů.

Virtuální vs. rozšířená realita
Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.
Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.
Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám