Hlavní obsah

Acer láká na nové chromebooky, má i model pro náročné

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Chrome OS od společnosti Google byl často výsadou levnějších strojů, které neoplývaly přílišným výkonem. Acer však s novou nabídkou ukazuje, že jde již o plnohodnotnou konkurenci Windows. Celkem byly představeny čtyři novinky, přitom některé z nich můžeme označit za plnokrevné pracovní stroje.

Foto: archív výrobce

Acer Chromebook Spin 713

Článek

Operační systém Chrome OS nebývá u levnějších strojů volen náhodou. Jednak výrobci nemusejí platit za licenci, což zbytečně zvyšuje celkovou pořizovací cenu laptopu, jednak je ve srovnání s Windows systémem od Googlu značně jednodušší.

Díky tomu může svižně pracovat i na pomalejších, a logicky také levnějších součástkách. Navíc notebooky s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu – vydrží tedy déle pracovat na baterii – a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Popularita Chromebooků roste. Hlavně mezi studenty

Hardware

A právě kvůli těmto přednostem se Acer odhodlal přenést Chrome OS také na výkonnější stroje. Například Acer Chromebook Spin 713 (CP713-3W) a Acer Chromebook Enterprise Spin 713 jsou první chromebooky na světě s ověřením pro platformu Intel Evo. Chlubí se tak nejnovějšími procesory Intel Core i7 jedenácté generace.

Velkou výhodou je u obou novinek odolná konstrukce, hliníkové šasi dokonce splňuje i náročnosti odolnosti podle americké armádní normy MIL-STD 810H. Slůvko Spin v názvu těchto dvou novinek napovídá, že mohou fungovat také jako tablet.

Foto: archív výrobce

Acer Chromebook Enterprise Spin 713

Obě novinky jsou přitom vybaveny 13,5” displejem VertiView s rozlišením 2256 x 1504 pixelů, který uživatelům poskytuje na obrazovce o 18 % více vertikálního prostoru, což v praxi znamená méně posouvání.

Baterie vydrží pracovat až deset hodin. Šikovné je rychlé nabíjení, kdy po 30 minutách v nabíječce můžete pracovat nerušeně další čtyři hodiny.

Jde to i s Celeronem

Jednou ze čtyř představených novinek je také Acer Chromebook 317 (CB317-1H), který je prvním chromebookem na trhu se 17,3palcovou obrazovkou s Ful HD rozlišením. Větší displej se hodí pro práci s více úlohami najednou.

Foto: archív výrobce

Acer Chromebook 317

S ohledem na použitý operační systém zajišťuje nejnovější generace procesoru Intel Celeron velmi svižné pracovní tempo. Ve výbavě nechybí ani WiFi 6, vyzdvihnout si zaslouží také až desetihodinová výdrž na jedno nabití, což je u takto velkých strojů nadprůměrná hodnota.

Přehlídku nových strojů pak uzavírají chromebooky od Aceru se 14palcovou obrazovkou. Na studenty i domácí a firemní uživatele cílí Acer Chromebook 514 (CB514-1W/CB514-1WT), který díky čipům Intel Core až 11. generace nabídne solidní výkon.

Foto: archív výrobce

Acer Chromebook 514

Acer Chromebook 314 (CB314-2H/CB314-2HT) se zase hodí pro práci na cestách. Díky dostatečně velké baterii a úspornému čipu MediaTek MT8183 vydrží pracovat bez elektrické zásuvky až 15 hodin.

Všechny novinky budou dostupné na pultech obchodů postupně v červnu a srpnu. Acer Chromebook 317 (CB317-1H) se bude nabízet od 399 eur (10 090 Kč), Acer Chromebook Spin 713 (CP713-3W) od 769 eur (19 450 Kč), Acer Chromebook 514 (CB514-1W) od 549 eur (13 890 Kč), a konečně Acer Chromebook 314 (CB314-2H) od 329 eur (8320 Kč).

Foto: archív výrobce

Acer Chromebook 314

Reklama

Související témata:

Související články

Co umí moderní notebooky

Notebooky se u uživatelů rok od roku těší větší popularitě. Toho jsou si vědomi i samotní výrobci, kteří vrhají na trh jeden zajímavý model za druhým. Co...

Apple chce pokořit nejlepší notebooky

Na pulty obchodů míří nový špičkový počítač od společnosti Apple, který si odbyl premiéru minulý týden. MacBook Pro 13 se svým vzhledem takřka neliší od...

Výběr článků

Načítám