Hlavní obsah

AMD přichystá 60 000 špičkových grafik pro hráče

Novinky, mif

Hned zkraje února by společnost AMD měla na pulty obchodů uvést svou novou herní grafiku Radeon VII, která bude cílit na ty nejnáročnější uživatele. Podle serveru Red Gaming Tech očekává výrobce velký nápor ze strany fanoušků, a tak postupně připraví 60 000 nových grafik. To by mělo bohatě stačit.

BEZ KOMENTÁŘE: AMD Radeon VIIVideo: archív výrobce

 
Článek

V první vlně, tedy symbolicky sedmého února, kdy by se měl Radeon VII začít prodávat, bude do prodeje uvolněno 20 000 kusů karet. Hned v druhé vlně, jež bude následovat v horizontu dní či maximálně týdnů, pak má přijít dalších 40 000 karet.

Teoreticky by se tak nemělo stát, že bude nových grafik nedostatek. Ve zmiňované cifře jsou přitom započítány karty od všech velkých výrobců, kteří si je upraví k obrazu svému – jednotlivé modely se pak budou lišit taktem, kvalitou chlazení či například dodávanou výbavou.

Otazník zatím visí nad pořizovací cenou. Ta by se ale s ohledem na nabízený výkon měla pohybovat nad hranicí 20 000 Kč.

Foto: archív výrobce

Radeon VII

Už samotný název Radeonu VII odhaluje největší přednost této karty. Jde totiž o první herní grafiku vyrobenou 7nm technologií. Díky tomu by novinka měla být velmi výkonná, a přitom by si měla zachovávat relativně nízkou spotřebu a nízké nároky na chlazení – tedy tichý chod.

Radeon VII nabídne 3840 stream procesorů a ponese 16 GB paměti HBM2. Právě paměť by měla být jednou z největších předností tohoto modelu, bude totiž velmi rychlá. Díky 4096bitové sběrnici se počítá s propustností až 1 TB/s, což by se mělo pozitivně promítnout především při hraní ve vysokém rozlišení 4K.

Vyšší výkon než u Nvidie?

Jádro Vega 20 poprvé přináší výpočetní akcelerátory Radeon Instinct MI50 a MI60. Právě díky tomu by měla být novinka schopná konkurovat špičkové grafice Nvidia GeForce RTX 2080.

Výrobce dokonce na oficiální premiéře tvrdil, že při zachování podobné pořizovací ceny výkonem model Radeon VII zelenou konkurenci překoná v řadě titulů až o několik desítek procent. Využitelnost v praxi ukážou samozřejmě až testy, na které si budeme muset počkat až do vydání tohoto modelu.

Může se vám hodit na Zboží:

Reklama

Výběr článků

Načítám