Hlavní obsah

Telefony a tablety dostanou nové srdce. Nejvýkonnější na světě

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Společnost Huawei se na veletrhu IFA v německém Berlíně pochlubila novým mobilním čipsetem, který se v nadcházejících měsících stane srdcem připravovaných chytrých telefonů a počítačových tabletů. Rychlejší procesor byste přitom hledali v současnosti na trhu marně.

Foto: archív výrobce

Kirin 980

Článek

První mobilní zařízení s čipsetem Kirin 980 se sice ukáže až v říjnu, výrobce nicméně o novince již nyní prozradil řadu důležitých informací.

Celý čip se skládá ze tří částí. O vysoký výkon se stará dvojice výkonných jader na bázi Cortex-A76, dále jsou k dispozici dvě efektivní jádra na bázi Cortex-A76 a konečně třetí část tvoří čtyři efektivní jádra Cortex-A55.

Výkonnější a přitom úspornější

Jak všechny části spolupracují v praxi? Velká jádra zabezpečují trvalý výkon, zatímco ultra-efektivní jádra jsou určená na řešení běžných, nenáročných aktivit s extrémní energetickou účinností. V praxi by tak měla být novinka v porovnání s předchůdcem o 20 % výkonnější, a přitom až o 40 % šetrnější k baterii.

Kirin 980 by měl podle výrobce nabídnout rychlejší spouštění aplikací, lepší multi-tasking a všeobecně příjemnější uživatelský zážitek.

Změny se dotkly pochopitelně také grafického jádra, které je nedílnou součástí celého čipsetu. K dispozici je jednotka Mali-G76, která nabízí o 46 % vyšší výkonnost při zpracování grafiky s o 178 % vyšší energetickou účinností oproti předcházející generaci.

Plynulejší chod umělé inteligence

Podle výrobce by měl tento čipset přinést novou generaci zařízení s umělou inteligencí, kterou v posledních měsících hojně využívají například fotoaparáty v chytrých telefonech. Díky synergii dvou NPU dokáže představená novinka rozpoznat obraz rychleji, než by dokázaly dva samostatné procesory. Kirin 980 dosáhl rychlosti zpracování 4600 snímků za minutu, což je o 120 % víc v porovnání s předchůdcem.

Díky všem vylepšením by měl být čipset od společnosti Huawei tím vůbec nejvýkonnějším na světě. Reálné testy budou ale samozřejmě k dispozici až v říjnu, kdy se zároveň ukáže první zařízení s tímto čipsetem, jak již bylo uvedeno výše.

Kirin 980 je vůbec první čipset na světě, který je vyrobený 7nm technologií. Výrobní proces tedy dovoluje Kirinu 980 skombinovat 6,9 biliónů tranzistorů s rozměry 1 cm2, což představuje 1,6násobek v počtu tranzistorů ve srovnání s předchozí generací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám