Hlavní obsah

Nejvýkonnější MacBook stojí stejně jako malé auto

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny nového MacBooku Pro, který je nejvýkonnějším notebookem v nabídce společnosti Apple, startují už okolo 55 000 Kč. Za nejvybavenější konfiguraci však případní zájemci zaplatí stejně jako za malé auto.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro (2018)

Článek

Cena 15palcového MacBooku Pro, který si odbyl premiéru teprve tento měsíc, se totiž může vyšplhat až na 211 590 Kč. To je částka, za kterou bez problémů koupíte nový vůz – například Škodu Citigo, Dacii Logan MCV či Hyundai i10.

Příplatková výbava se totiž na výsledné ceně podepsala výrazně. Největší částku si přitom Apple naúčtuje za 4TB SSD jednotku, která nahrazuje klasický pevný disk, zákazníci si za ni ve srovnání s 512GB modelem připlatí jen těžko uvěřitelných 102 400 Kč. Pro srovnání: jednotka s kapacitou 2 TB pak vyjde na 64 000 Kč.

Foto: Novinky

Cena MacBooku Pro v nejvyšší konfiguraci

Podepsat se ale na celkové ceně mohou i další komponenty. Například za výměnu operační paměti, která bude navýšena z 16 na 32 GB, si výrobce naúčtuje 12 800 Kč. Nejlepší procesor Intel Core i9 s frekvencí 2,9 GHz pak zájemce vyjde na 9400 Kč.

Výsledná cena navíc může být ještě citelně vyšší než zmiňovaných 211 tisíc korun. Objednat si je totiž možné také předinstalovaný software a další příslušenství v hodnotě klidně i několika desítek tisíc korun.

Co umí?

Nový MacBook Pro se nabízí ve dvou velikostech, s úhlopříčkou 13 a 15 palců. U menšího 13palcového laptopu má být nárůst výkonu díky novým součástkám až 70 %, větší 15palcová verze se pak chlubí až 50% nárůstem. To je zásluha především nových procesorů z rodiny Coffee Lake.

Jedno z dalších vylepšení se týká obrazovek. Obě velikosti provedení nově nabídnou technologii True Tone, na kterou mohou být majitelé jablečných zařízení zvyklí již z iMaců nebo iPadů Pro. Jde v podstatě o technologii, která přizpůsobuje barevné podání podle okolního osvětlení.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro (2018)

Stejně jako u předchozí generace láká Apple také na druhý displej. Tenký OLED panel lemuje prakticky celý horní okraj klávesnice. Výrobce tento prvek nazývá Touch Bar a integroval do něj i čtečku otisků prstů.

Touch Bar slouží nejen k ovládání hlasitosti a některých multimediálních funkcí notebooku, jeho funkčnost se mění i podle aplikací, ve kterých se používá. Uplatnění tento unikátní ovládací prvek najde například v grafickém editoru Adobe Photoshop či hudební aplikaci DJ Pro.

Výdrž obou modelů je 10 hodin, což je velmi slušná hodnota – především s ohledem na nabízený výkon. Ve výbavě kromě Wi-Fi adaptéru nechybí například ani Bluetooth, které je poprvé u laptopů s logem nakousnutého jablka ve verzi pět.

Ceny 13palcového MacBooku Pro startují na 55 990 Kč, za 15palcové provedení pak případní zájemci zaplatí přinejmenším 73 990 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám