Hlavní obsah

Počet připojených chytrých spotřebičů se letos zdvojnásobí

– Praha

Počet chytrých spotřebičů a dalších zařízení připojených v českých domácnostech k internetu se v letošním roce proti loňsku zdvojnásobí. Celkově by mělo být podle analytické firmy Gartner připojeno více než 5,9 miliónu zařízení.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

K pevnému internetu je podle studie KPMG v Česku připojeno téměř 71 procent domácností. Chytré náramky a další chytrá zařízení se vyskytují ve zhruba 15 ze 100 domácností s internetem. V průměru má každý člen domácnosti k dispozici tři zařízení.

Z pohledu datové náročnosti připadá na průměrnou domácnost šest datově náročných zařízení, jako jsou mobil nebo notebook, a pouze 0,4 datově nenáročného připojeného zařízení, např. chytré náramky nebo pračky.

Chytré funkce u moderních spotřebičů mají uživatelům především usnadnit život. Například u praček se praní přizpůsobí dennímu režimu zákazníka.

Na trhu televizních přijímačů jasně dominují chytré televize s připojením na internet. Celkově více než 80 procent prodaných televizorů má funkci Smart TV.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Výběr článků

Načítám