Hlavní obsah

Nad kapesní konzolí od Sony se stahují mračna. Na vině jsou mobily

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 2012 a společnost Sony s velkou parádou představila světu novou kapesní konzoli PlayStation Vita. Po šesti letech se však nad tímto zajímavým herním konceptem stahují mračna. A nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se chystal nástupce. Upozornil na to server Kotaku.

Foto: archív výrobce

PlayStation Vita

Článek

Sony PlayStation Vita je vybavena čtyřjádrovým procesorem ARM Cortex-A9 a výkonným grafickým jádrem SGX543MP4. Díky tomuto výkonu přístroj zvládne vykreslit i ty nejjemnější detaily náročných 3D her velice plynule.

Foto: Sony

PlayStation Vita

Hry se zobrazují na pětipalcové širokoúhlé OLED obrazovce s rozlišením 960 x 544 obrazových bodů, kterou je možné ovládat dotykem. Konzole je navíc vybavena druhou dotykovou plochou na zadní straně. Kromě tlačítek po stranách displeje tak ke hraní navíc slouží dvě dotykové plochy.

Po vzoru chytrých telefonů je i kapesní PlayStation vybavena dvěma vestavěnými fotoaparáty – na přední a zadní straně. Vita je nabízena ve dvou verzích. Jedna disponuje pouze Wi-Fi rozhraním, druhá je navíc ještě vybavena slotem na SIM karty. Přístup na internet slouží nejen k hraní po síti, ale i k přístupu na síť PlayStation network a sdílení informací s ostatními hráči.

Foto: Sony

PlayStation Vita

Foto: Sony

PlayStation Vita

Jakkoli může tento koncept hraní vypadat zajímavě, výrobce se chystá zatlouci první pomyslný hřebík do jeho rakve. Jak upozornil server Kotaku, na přelomu letošního a příštího roku totiž přestane vyrábět cartridge s hrami. To jinými slovy znamená, že nové hry se na nosičích již vydávat nebudou.

Obchod bude fungovat dál a výrobce nebude nijak omezovat ani další služby. Je ale patrně jen otázkou času, než se tak stane.

Své rozhodnutí výrobce zatím nijak nekomentoval, nicméně na vině jsou s největší pravděpodobností chytré telefony. Ty totiž jejich majitelé využívají ke hrám stále častěji, a tak už o kapesní konzole není takový zájem jako před lety. To je patrně i jeden z hlavních důvodů, proč se nástupce PlayStationu Vita nejspíše nedočkáme.

Foto: Sony

PlayStation Vita

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám