Hlavní obsah

Proti zločincům nasadili policisté v Číně chytré brýle

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína už zkouší technologie, které jsme zatím viděli jen ve vědeckofantastických filmech. Policisté třeba nosí chytré brýle, které jsou schopny odhalit zločince. Díky tomuto sofistikovanému zařízení tamní policie zadržela již více než dři desítky lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na brýlích je umístěna kamera, která snímá dění před policistou; brýle jsou spojeny s databází, jež obsahuje všechny podezřelé osoby. Technologie porovnává obličeje na obrazovém záznamu z kamery s těmi z databáze. Jakmile najde shodu, daného policistu upozorní.

O technologii informovalo i oficiální čínské periodikum Lidový deník. K textu připojilo i fotografii – na ní je zachycena čínská policistka, která v brýlích sleduje dění na nádraží ve městě Čeng-čou. Každý obličej, který policistka brýlemi vidí, se porovnává s databází deseti tisíc podezřelých.

Policistka s chytrými brýlemi

Vyhodnocení trvá pouhých sto milisekund. Během zlomku sekundy tak dostane policistka informaci, zda se někde před ní nenachází podezřelá osoba.

„Může se podívat do míst, kam napevno umístěné kamery nedohlédnou, a okamžitě reagovat,“ uvádí stránky wsj.com. Kamery, byť vybavené podobnou technologií, mají své nedostatky. „I když poznají podezřelého, v řadě případů se stihne ztratit v davu, než policista dorazí na místo,“ píše web.

První úspěchy

Chytré brýle už slaví první úspěchy. Úřady s nimi odhalily sedm lidí, kteří spáchali vážnou trestnou činnost, a 26 občanů, již cestovali pod falešnou identitou.

Naposledy je použily během oslav čínského nového roku v půlce února, kdy milióny Číňanů cestovaly domů a zaplavily letiště a nádraží. Ochránci lidských práv jsou pochopitelně na pozoru. Stačí drobná úprava a brýle budou místo kriminálníků lovit odpůrce režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám