Hlavní obsah

Kinect pomalu mizí z tuzemských obchodů

Novinky, lez

Společnost Microsoft na konci října oficiálně oznámila, že ukončila výrobu pohybového senzoru Kinect. Po více než měsíci to je již na nabídce tuzemských obchodů poznat, tento unikátní kamerový systém nabízí už jen pár obchodů. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Foto: Reuters

Ovládání hry pomocí Kinectu.

Článek

Ještě na konci října nabízely Kinect desítky obchodů. Krátce před Vánocemi se však nabídka výrazně ztenčila. Podle Zboží.cz nabízí starší provedení pro Xbox 360 pouze dva obchody, novější verzi pro Xbox One pak pouze čtyři.

Za starší provedení zaplatí případní zájemci 1500 Kč, novější verze pak vyjde na 2500 korun.

Premiéra v roce 2010

Kinect si odbyl premiéru před sedmi lety na veletrhu Electronic Entertainment Expo (E3). Futuristicky vyhlížející kameru tehdy Microsoft prezentoval jako „jednoduché zařízení, které se připojí ke stávající herní konzoli Xbox 360 a rozšíří její stávající funkce o zcela nové možnosti“.

V podstatě se jednalo o první senzor na světě, který v sobě kombinoval RGB kameru, hloubkové čidlo, širokospektré mikrofony a samostatný procesor pohánějící proprietární software. Oproti běžným 2D kamerám tak dokázal tento systém sledovat pohyb celého těla ve 3D režimu, reagovat na pokyny a příkazy, a dokonce rozpoznat i změnu zabarvení vašeho hlasu a emocí.

Foto: Reuters

Představení zařízení Kinect

Foto: Reuters

Představení zařízení Kinect

Například v akční hře hráč máchl pěstí proti obrazovce, čidla přenesla úder do hry, ve které pak virtuální postavička zasáhla soupeře.

V roce 2013 pak přišla vylepšená verze Kinectu, která byla k dispozici pro tehdy představený Xbox One. Ta je na pultech obchodů k dispozici až doposud. Zájem o Kinect nicméně ani druhá generace tohoto pohybového senzoru nezvýšila. Je to dané především tím, že her podporujících Kinect není rozhodně mnoho.

Microsoft se proto odhodlal na konci října k radikálnímu kroku a Kinect přestal vyrábět. [celá zpráva]

Foto: Microsoft

Xbox One s novým Kinectem

Za herní náčiní utrácí lidé tisíce

Hraní her na televizních nebo počítačových obrazovkách je stále populárnější. A úměrně tomu také roste poptávka po herních počítačích, televizních konzolích a v neposlední řadě také po nejrůznějším příslušenství.

„Prodejům herního příslušenství se velice daří a odpovídá růstu celého herního odvětví, které zažívá velký boom,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Je to patrné i při pohledu do jednotlivých kategorií. „Zájem o herní konzole oproti loňsku výrazně stoupl – až o čtvrtinu, a to má samozřejmě dopad i na další příslušenství. Herní stolky lidé vyhledávají čtyřnásobně častěji než loni. K nejvyhledávanějším doplňkům patří jasně herní volanty, dvě třetiny lidí upřednostňují variantu pro PC,“ uvedl Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

„I navzdory rostoucí popularitě herních konzolí se najde stále více zákazníků, kteří upřednostňují herní počítače. Na každou prodanou konzoli dnes připadají přibližně čtyři prodaná herní PC,“ prohlásil obchodní ředitel CZC.cz Tomáš Pilský.

Nákupem počítače nebo konzole však investice hráčů ani zdaleka nekončí. „Příslušenství u konzolí tvoří většinou druhý ovladač a herní kupóny, může se jednat cca o dva až tři tisíce korun. U PC záleží na typu periferií, které hráči zvolí. Někteří sáhnou po levnější variantě okolo 1000 korun, jiní neváhají zakoupit herní klávesnici a myš za deset tisíc,“ podělil se o své zkušenosti Jan Řezáč, tiskový mluvčí Mall.cz.

„Zákazníci si ke svým herním počítačům nejčastěji dokupují herní myši, klávesnice a sluchátka, přičemž za každý z těchto produktů jsou schopni utratit v průměru přibližně 1000 Kč včetně DPH,“ uvedl Pilský. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám