Hlavní obsah

Apple ovládl trh s nositelnou elektronikou

Americká společnost Apple ovládla trh s nositelnou elektronikou, jako jsou například chytré hodinky či fitness náramky. V uplynulém čtvrtletí se jejích chytrých hodinek prodalo 3,9 miliónu kusů, z toho 800 000 Apple Watch série 3, vyplývá ze zveřejněných údajů analytické firmy Canalys. Firma v počtu prodaných kusů dosud zaostávala za výrobci levnějších fitness náramků, připomněla agentura DPA.

Apple Watch series 3Video: archív výrobce

 
Článek

Od vstupu na trh s nositelnou elektronikou na jaře 2015 jde o nejlepší kvartální výsledek Applu. Ještě začátkem září přitom firma měla problém uspokojovat na důležitých trzích poptávku po svém nejnovějším a dražším modelu série 3, který umožňuje připojení na mobilní síť LTE.

Až za Applem ve čtvrtletí skončil s počtem 3,6 miliónu prodaných fitness náramků dřívější vůdce na trhu, čínský výrobce smartphonů Xiaomi. Americký Fitbit prodal 3,5 miliónu náramků a sportovních hodinek.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 3

Apple Watch převzala od svého vstupu na trh obchodu s chytrými hodinkami vedení, ačkoli zde už delší dobu byli aktivní rivalové jako Samsung. Ve třetím čtvrtletí prodal tento jihokorejský koncern podle odhadů 500 000 kusů svých chytrých hodinek Gear S3.

Jedny prodané chytré hodinky tak připadají na 23 prodaných modelů jeho špičkových mobilních telefonů Samsung Galaxy. Naopak u Applu to byly jedny hodinky na sedm iPhonů řady 7 a 8.

Konkurence to vzdala

Za slepou uličku označila již dříve nositelnou elektroniku společnost Intel. Ta v polovině roku v tichosti zrušila celé oddělení věnující se nositelné elektronice. Byl to právě tento čipový gigant, který se snažil přinášet ještě před pár lety do světa chytrých hodinek a další nositelné elektroniky nejrůznější inovace.

Masového rozšíření se však produkty tohoto výrobce nikdy nedočkaly. A tak se postupně začalo celé oddělení věnující se nositelné elektronice zeštíhlovat – už v loňském roce bylo propuštěno 80 % zaměstnanců.

Foto: archív výrobce

Chytré náramky Microsoft Band

Intel není jediným výrobcem, kterému sázka na nositelnou elektroniku nevyšla. V podstatě stejný scénář v bledě modrém zažila před časem společnost Microsoft. Ta se snažila uspět ve světě se svým chytrým náramkem Band, jehož první verze byla představena už v roce 2014.

Vylepšená druhá generace si pak premiéru odbyla o rok později před Vánocemi. Loni jsme se však žádného dalšího modelu nedočkali a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo v letošním roce změnit. Americký softwarový gigant totiž již před časem rozpustil skupinu vývojářů, kteří se snažili zprovoznit na náramku Band derivát operačního systému Windows 10.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám