Hlavní obsah

Stojí jako ojeté auto. HP Omen X je jeden z nejvýkonnějších notebooků na světě

Novinky, ort

Společnost HP se chystá ještě před Vánocemi uvést na trh extrémně výkonný herní notebook Omen X. Ten bude stát bezmála sto tisíc korun, v některých konfiguracích se cenovka dokonce přes tuto pomyslnou hranici přehoupne. Novinka se tedy bude nabízet za částky, za které byste bez problémů pořídili klidně i ojetý automobil.

Foto: archív výrobce

HP Omen X

Článek

Srdcem celého stroje bude v nejvyšší konfiguraci procesor Intel Core i7 ze série HK. To jinými slovy znamená, že tento čtyřjádrový čip bude lákat na odemčený násobič a bude jej možné taktovat.

Taktování přitom doposud bylo výsadou výhradně klasických stolních sestav, protože chlazení notebooků podobné kousky neumožňovalo. Páni inženýři z HP však na chladicím systému zapracovali, takže vyšší provozní teploty procesoru nepředstavují v praxi problém.

Foto: archív výrobce

HP Omen X

Jeden z nejvýkonnějších mobilních procesorů současnosti bude doplněn o grafickou kartu Nvidia GeForce GTX 1080, která už v základu nabídne vyšší takty, než je běžné. Stroj bude dále disponovat 32 GB operační paměti typu DDR4.  Velmi variabilní jsou možnosti úložného prostoru. Jednotlivé konfigurace totiž nabídnou SSD i HDD, ale například i dvě SSD jednotky zapojené v RAID poli pro ještě svižnější chod.

Displej se pochlubí úhlopříčkou 17 palců a uživatelé si budou moci vybrat, zda sáhnou spíše po Full HD nebo 4K rozlišení. Na hry nicméně bude vhodnější patrně 1080p panel, neboť nabídne obnovovací frekvenci 120 Hz, 4K obrazovka pak pouze 60 Hz. Na druhou stranu oba panely nabídnou podporu pro Nvidia G-Sync, trhání obrazu se tak ani v jednom případě hráči obávat nemusí.

Foto: archív výrobce

HP Omen X

Díky 17palcové obrazovce je možné u laptopu využít klávesnici i s numerickým blokem. Ta nabízí mimochodem mechanické spínače se zdvihem 2,5 mm. Do útrob zařízení se vešly i reproduktory od Bang & Olufsen.

Výrobce uvedl, že notebook HP Omen X by se měl objevit na pultech obchodů ještě před Vánocemi. Počítá se s cenou okolo 80 000 Kč. To však platí pouze v případě základní hardwarové konfigurace, cena nejvýkonnějších modelů se může klidně vyšplhat na více než sto tisíc korun.

Foto: archív výrobce

HP Omen X

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám