Hlavní obsah

První počítačová myš byla ze dřeva. Zrodila se před 50 lety

Novinky, mif

Přesně před 50 lety podal vynálezce Douglas C. Engelbart ze Stanfordského výzkumného institutu (SRI) patentovou přihlášku s názvem „Ukazatel X-Y polohy pro zobrazovací systém“. Pod krkolomným názvem se ukrývalo zařízení, které zná dnes drtivá většina lidí jako počítačovou myš. I když tehdejší prototyp připomínal současné modely jen velmi vzdáleně.

Foto: Bootstrap Institute

Prototyp myši

Článek

Patentová přihláška byla podána 21. června 1967. Právě toto datum se tak logicky považuje za den, kdy se „narodila“ počítačová myš.

Její historie nicméně sahá až do roku 1961. Tehdy si totiž Engelbart během jedné konference vytáhl poznámkový bloček, který nosil v náprsní kapse, a načrtl obrázek zařízení, jež by lidem umožnilo fyzickou interakci s CRT obrazovkou počítače.

Foto: Michael Schmelling, Reuters

Douglas C. Engelbart na archivním snímku z roku 1997.

Později v roce 1962 toto zařízení popisuje jako ukazovátko ve své práci „Umocnění lidského intelektu: Rámcový koncept“. Přesto si na finální zařízení museli lidé počkat ještě několik dalších let.

Bill English, vedoucí konstruktér v Engelbartově výzkumném středisku Augmentation Research Center (ARC) v rámci SRI, totiž vytvořil prototyp první počítačové myši až v roce 1964. Původní myš byla vyřezána z kusu dřeva a obsahovala kolečko, které převádělo pohyb zařízení na posun kurzoru na obrazovce.

Foto: Bootstrap Institute

Prototyp myši

Zařízení mělo jedno červené tlačítko na horní straně a kabel vycházející z její zadní části. Kdosi v Engelbartově laboratoři poznamenal, že vypadá jako myš. Pojmenování se uchytilo. Do dnešního dne si nikdo nevzpomněl, kdo konkrétně myš takto pojmenoval jako první.

Teprve v roce 1968 byla počítačová myš představena široké veřejnosti. Stalo se tak 9. prosince 1968 na konferenci, která je po právu označována jako „Matka všech prezentací“. Tehdy Engelbart a jeho 17 kolegů ze SRI provedli 90minutovou demonstraci pro veřejnost na konferenci Fall Joint Computer Conference v San Francisku.

Kromě počítačové myši na ní vynálezci představili také hypertext, objektové adresování, dynamické propojování souborů a spolupráci dvou lidí přes sdílenou obrazovku, kteří komunikovali slovem i obrazem přes síť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám