Hlavní obsah

Nevšední nápady zaujaly tisíce lidí. Mladíkům vydělaly milióny korun

Novinky, rim

Chytrý budík, retro klávesnice či sluchátka, která se obejdou i bez uší. Hned několik zajímavých nápadů se v minulých týdnech objevilo na crowdfundingových serverech Kickstarter a Indiegogo, kteří využívají nápadití jedinci k získání potřebných financí na rozjetí masové výroby. Lidé poslali mladým tvůrcům milióny korun.

Chytrý budík KelloVideo: Indiegogo

 
Článek

Jedním z nejúspěšnějších technologických projektů za několik posledních týdnů se stala retro klávesnice Penna, kterou si prostřednictvím serveru Kickstarter koupilo více než 3,2 tisíce lidí.

Dohromady si tak tvůrci připsali na účet 497 834 dolarů, tedy v přepočtu více než 11,6 miliónu korun. Klávesnici získal každý, kdo přispěl částkou alespoň 2200 Kč.

Foto: archív tvůrců

Retro klávesnice Penna

Foto: archív tvůrců

Retro klávesnice Penna

Produkt nazvaný Penna, na jehož vývoji společnost pracuje poslední dva roky, nemá být pouhým retro doplňkem do domácnosti, ale plnohodnotným pracovním nástrojem. Svědčí o tom například použití speciálních patentovaných kláves nebo kvalitních německých mechanických spínačů Cherry MX.

Jejich přítomnost je zárukou nejen rychlého a přesného psaní, ale také dlouhodobého intenzivního používání. Setkat se s nimi můžete mimo jiné například v herních periferiích značek Logitech, Corsair nebo SteelSeries.

Pro komunikaci s tablety, mobilními telefony nebo počítači klávesnice využívá bezdrátovou technologii Bluetooth. Lze ji přitom spárovat až s pěti zařízeními a libovolně mezi nimi přepínat. Podporována jsou zařízení s operačním systémem Windows, Android a iOS/Mac OS.

Chytrý budík Kello

Úspěšná byla také kampaň na chytrý budík Kello. Bezmála tři tisíce lidí nakonec poslaly tvůrcům 352 563 dolarů (8,2 miliónu korun). Jeden budík přitom případné zájemce vyšel přibližně na 2500 Kč.

Foto: archív tvůrců

Spánkový trenažér Kello

Jak uvádí jeho tvůrci na crowdfundingovém portálu Indiegogo, za dobrým spánkem se skrývá dobrý životní styl. A právě ten se snaží Kello své majitele učit. K dispozici na to má několik na prvních pohled možná banálních programů, které vám pomohou přirozeně nastavit a zažít si spánkové návyky.

První z programů vám ukáže, jak zanevřít na jeden z největších spánkových nešvarů – neustálé odkládání budíku mající za důsledek přerušovaný spánek, který dle závěrů americké studie nazvané „Účinek přerušovaného spánku na efektivní počínání během dne“ nemá na tělo posilňující vliv. Jak toho Kello docílí? Jednoduše. Bude zvyšovat svou hlasitost, pouštět hudbu ze služeb jako Spotify, Deezer nebo Soundcloud a při propojení s chytrým osvětlením klidně zapínat světla.

Foto: archív tvůrců

Spánkový trenažér Kello

Své spánkové návyky nezměníte přes noc. Nejefektivnější je podle výsledků americké Národní spánkové asociace dělat malé a postupné změny. Budík Kello vám umožní nastavit si ideální čas pro vstávání dle vašich představ a bude vám každý den ukrajovat ze spánku několik málo minut, aby vám pomohl si vytvořit návyk a nenechal vaše tělo bojovat s náhlou a razantní změnou.

Třetí z hlavních programů se opírá o závěry odborného magazínu Medical Daily, který v květnu roku 2015 přišel se závěrem, že rychle usnout je stejně jednoduché jako správně dýchat. Právě soustředění na dýchání podle něj pomáhá lidem utišit mysl a odpoutat se od jakýchkoliv myšlenek. I s tím Kello pomůže. Stačí aktivovat příslušný program a přizpůsobit svůj dech světelným ukazatelům na displeji budíku.

Sluchátka, co nepotřebují uši

Úspěšná byla nakonec kampaň i na sportovní sluchátka Conduit. Tvůrci na rozjetí masové výroby požadovali nejprve 50 000 dolarů (1,2 miliónu korun), nakonec ale vybrali dvojnásobek.

Sluchátka Conduit SportsVideo: Kickstarter

V čem je hlavní výhoda novinky? Novinka se svým konstrukčním provedením podobá sluchátkům s týlním mostem, nenasazuje se však na uši, ale na lícní kosti kousek před ně. Dva speciální měniče pak přenášejí hudbu vibracemi přes lícní kosti přímo do vnitřního ucha.

Uši tak při poslechu nejsou zakryté, čímž nedochází ke snížení schopnosti vnímat zvuky okolí. Například při běhu nebo jízdě na kole se tak výrazně zmenšuje hrozba přeslechnutí blížícího se nebezpečí.

Foto: archív výrobce

Sluchátka Conduit Sports

Pokud žádné nebezpečí nehrozí, má uživatel v oblasti týlu ihned po ruce také klasické špunty, které jsou k celému řešení napevno přichyceny plochým kabelem, který zabraňuje zamotávání. Ve speciálních komůrkách týlního mostu na pravé i levé straně pak oba špunty drží magnetky, aby během cvičení nedocházelo k jejich vypadávání.

Conduit Sports lze ovládat prostřednictvím tlačítek přímo na měničích nebo slitinovém rámu. Speciální multifunkční tlačítko přitom umožňuje mimo jiné aktivovat hlasové ovládání spárovaného smartphonu s operačním systémem Android nebo iOS, který se sluchátka komunikuje prostřednictvím technologie Bluetooth. Na jedno nabití by sluchátka měla vydržet v provozu až šest hodin.

Nová sluchátka získal každý, kdo na crowdfundingovém serveru Kickstarter přispěl alespoň částkou 2400 Kč.

Foto: archív výrobce

Sluchátka Conduit Sports

Reklama

Výběr článků

Načítám