Hlavní obsah

Nový počítač zvládne zpracovat nejvíce dat na světě

Americká počítačová společnost Hewlett Packard Enterprise (HPE) představila prototyp počítače, který dokáže zpracovat větší množství dat než jakékoli jiné počítačové zařízení na světě. Prototyp má paměťovou kapacitu 160 terabytů a je schopen zpracovat pětinásobek informací obsažených ve všech knihách knihovny amerického Kongresu, uvedla agentura Reuters.

Foto: archív výrobce

Prototyp nového počítače The Machine

Článek

Prototyp je nejnovějším produktem výzkumného a vývojového projektu HPE pod názvem The Machine (Stroj). Jeho záměrem je vyvíjet supervýkonné počítače nikoli z tradičního hlediska rychlosti procesorů, ale na základě kapacity paměti.

HPE chce být lídrem v počítačové technologii v době, kdy na počítače kladou stále větší nároky obrovské soubory dat v rámci trendu „big data” čili velkých dat. „Potřebujeme počítače stavěné pro éru velkých dat,” uvedla ve zprávě firmy její šéfka Meg Whitmanová.

Hlavně pro podniky

Rozsáhlá datová centra, která sestavují do sítí řadu počítačů, aby získala dostatečnou výpočetní kapacitu, podle hlavního architekta Hewlett Packard Labs Kirka Bresnikera ale nedokážou data efektivně přenášet.

To podle něj znamená, že model jediného počítače by jednou mohl konkurovat infrastrukturám firem jako Amazon, které využívají cloudové systémy, tedy sítě vzdálených počítačových serverů. Vědci z oboru informatiky ani počítačové odvětví se zatím neshodují na tom, který systém bude zákazníkům sloužit lépe, uvedla agentura Reuters.

HPE očekává, že paměťová kapacita jejího vlastního modelu jediného počítače se bude během doby zvyšovat. Nový prototyp má sice do komerčního využití stále daleko, HPE už ale některé technologie vyvinuté v rámci tohoto programu uvádí na trh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám