Hlavní obsah

Nové televizní konzole táhnou. Prodeje se šplhají do závratných výšin

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než sto tisíc prodaných televizních konzolí za pouhý jeden den, a to navíc výhradně v Anglii. Přesně takovou mánii rozpoutali společnosti Microsoft a Sony svými novými modely v rušné předvánoční době.

BEZ KOMENTÁŘE: PlayStation 4 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Na pultech obchodů se před Vánocemi objevilo hned několik televizních konzolí. Podle prodejních výsledků v Anglii za uplynulý víkend se větší popularitě těší nový PlayStation 4 Pro, který si z obchodů odneslo 40 000 lidí, uvedl server Games Industry. Lidé navíc zakoupili také 25 000 kusů starší čtyřky bez slůvka Pro v názvu.

Na špatné prodeje si rozhodně nemůže stěžovat ani konkurenční Microsoft. Jeho televizní konzoli Xbox One si za víkend odneslo z obchodů 45 000 lidí. Ze statistik však bohužel není jasné, zda jde o starší jedničku, nebo o nejnovější model Xbox One S, který si odbyl premiéru také letos.

Přestože všechna zveřejněná data platí pouze pro Anglii, jasně ukazují, jak velký je o nové konzole zájem. A ten bude s největší pravděpodobností celosvětový. Televizní systémy jsou tak evidentně pro Sony i Microsoft trefou do černého.

Co umí nová konzole od Microsoftu? 

Nové esko od amerického softwarového gigantu láká ve srovnání s předchůdcem na vyšší výkon. U starší jedničky si totiž tvůrci nechali část výkonu procesoru a grafické karty uzamčenou pouze pro potřeby operačního systému. Novinka však i tuto část zpřístupňuje, díky čemuž zvládá například přehrávání videí v rozlišení 4K.

Televizní konzole Xbox One SVideo: Microsoft

Díky nárůstu výkonu je televizní konzole schopna zpracovávat také HDR obraz (High Dynamic Range), který bývá často lákadlem prémiových televizorů. Ty dokážou pracovat s vysokým kontrastem a maximálním jasem, nečiní jim tedy problém zobrazit graficky náročné scény, ve kterých se prolíná velmi světlé a velmi tmavé pozadí. A nově to umí také konzole od Microsoftu.

Zatímco předchůdce z roku 2013 byl velký zhruba jako DVD přehrávač, novinka prošla dietou – je o 40 % menší. Už na první pohled je jasné, že americký softwarový gigant chtěl novinku designově odlišit od předchůdce. Zatímco ten byl černý, nové esko je sněhově bílé. Místo zešikmených hran sází na ostré řezané linie.

Dva nové PlayStationy

Hned dva nové PlayStationy si společnost Sony připravila na předvánoční sezónu. Jedním z nich je verze PlayStation 4 Slim. Jak už samotný název napovídá, ta láká především na kompaktnější rozměry a líbivější vzhled. Výkon je nicméně stejný jako u starší čtyřky.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

PlayStation 4 Pro nabízí výkonnější procesor a přepracována byla i grafická karta. Některé hry díky tomu budou schopné běžet až v rozlišení 4K. Připomeňme, že původní PlayStation 4 byl stavěn na hraní ve Full HD.

Tituly, které kladou daleko vyšší nároky na grafiku, však v plnohodnotném 4K rozlišení nepoběží. Obraz u nich bude přepočítán z nižšího rozlišení na vyšší. To jinými slovy znamená, že kvalita obrazu bude sice citelně vyšší než v případě Full HD, zároveň ale nebude tak dobrá jako v případě plnohodnotného 4K.

Televizní konzole Xbox One S se v tuzemských obchodech nabízí podle Zboží.cz od 7200 Kč. Za PlayStation 4 Slim pak zákazníci zaplatí 7000 Kč, výkonnější PlayStation 4 Pro vyjde na 10 400 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám