Hlavní obsah

Robotický pomocník od Asusu Vánoce nestihne. Dorazí až příští rok

Novinky, mif

Společnost Asus představila robotického pomocníka už před více než čtyřmi měsíci. Kdo si tehdy myslel, že novinka zvaná Zenbo bude předvánočním hitem, byl na omylu. Robot se totiž stále v tuzemských obchodech nevyskytuje a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo v nadcházejících dvou měsících změnit.

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Článek

Nutno podotknout, že Zenbo není dostupný ani u zahraničních prodejců. Oficiální dostupnost zatím výrobce nepotvrdil, podle serveru Cnet se však na pultech obchodů objeví nejdříve příští rok v létě. Skeptičtější prognózy dokonce hovoří až o podzimu příštího roku.

Jen spekulovat zatím můžeme také o pořizovací ceně. Ta by však měla podle serveru The Verge být jedním z největších lákadel novinky. Stroj by se měl totiž podle prvotních odhadů nabízet za 599 dolarů, tedy v přepočtu za něco málo přes 14 tisíc korun.

Zmiňovaná částka na tuzemském trhu nebude samozřejmě konečná, protože je k ní nutné připočítat ještě daň, náklady na dovoz a provizi prodejci. I tak lze ale odhadovat, že v českých obchodech se novinka bude nabízet za méně než 20 000 korun.

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Pohlídá domácnost

Na první pohled vypadá Asus Zenbo jako dětská hračka. Ve skutečnosti jde ale o sofistikovaného robota, který dokáže bavit uživatele a pomáhat v rodině. Novinka se totiž dokáže nezávisle pohybovat a rozumí hlasovým povelům.

Podle výrobce má být robot ideálním společníkem pro zvídavé děti, které zvládne zabavit dlouhé hodiny. Může je totiž učit pomocí interaktivních příběhů nebo her. Díky stereoreproduktorům umí přehrávat hudbu a dokonce zvládne i tancovat.

Ještě užitečnější ale může být novinka jako asistent pro seniory. Starším jedincům dokáže připomenout důležité informace, jako jsou lékařské prohlídky, braní léků podle rozvrhu nebo jakékoli jiné události.

Zároveň dokáže monitorovat pády člověka a okamžitě na ně upozorní další členy rodiny notifikací ve smartphonu. Pomocí vestavěné kamery pak mohou příbuzní vizuálně seniora zkontrolovat a zajistit odpovídající pomoc.

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Dokáže se učit

Zenbo toho ale umí ještě víc. Prostřednictvím hlasových povelů může provádět videohovory, využívat sociální sítě, nakupovat on-line a streamovat filmy. Nechybí ani možnost ovládat chytré spotřebiče, jako jsou světla, televizory nebo klimatizace. Z řádků výše je patrné, že robotický společník od Asusu dokáže usnadnit mnoho věcí v domácnosti.

Tento malý robot pomůže i v kuchyni – dokáže číst recepty či sloužit jako časovač. Když není v domácnosti nikdo přítomen, zastane funkci dálkově ovládané kamery, která je přístupná přes chytrý telefon. Jinými slovy doslova pohlídá domácnost.

Robotický pomocník navíc bude schopný se další dovednosti neustále učit. Jednoduše se do něj nainstalují další aplikace.

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám