Hlavní obsah

Se samotou budou bojovat roboti

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více Japonců trápí samota, alespoň částečně by jejich problém mohl vyřešit nový robot od automobilky Toyota. Deseticentimetrový společník totiž toho umí daleko víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

Foto: archív výrobce

Kirobo Mini

Článek

„Více než šest miliónů japonských seniorů žije osaměle, jedna studie odhaduje, že v roce 2030 má takto žít čtyřicet procent Japonců,“ vypočítávají stránky smithsonianmag.com. Není divu, že robot společnosti Toyota se jmenuje právě Kirobo Mini, podle japonského slova pro naději.

Deseticentimetrový společník umí mluvit, gestikulovat a pomocí umělé inteligence a kamery může sledovat okolí a reagovat na emoce svého člověka.

Foto: archív výrobce

Kirobo Mini

Kirobo už má v Japonsku řadu předchůdců. Robotický pes Aibo od Sony se od konce devadesátých let prodával za 2000 dolarů, přesto si ho koupilo 150 tisíc zájemců. Komu se nerozbil, tomu dělá společnost dodnes. Humanoidní robot Pepper se zase v roce 2015 vyprodal během několika sekund a dnes ho najdeme v japonských bankách i na letištích.

„Studie stará tři roky zjistila, že lidé v pečovatelských domech si méně stěžovali na osamělost, když si pravidelně hráli s interaktivním robotem-tuleněm zvaným Paro,“ čteme další příklad.

S cenovkou 39 800 jenů (v přepočtu přibližně 9400 korun) se tak Kirobo o svou budoucnost rozhodně bát nemusí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám