Hlavní obsah

Internet věcí zlákal i Qualcomm, chystá nové procesory pro chytrá zařízení

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Qualcomm se v posledních letech proslavila především výrobou procesorů pro chytré telefony a počítačové tablety. Nově se však tento čipový gigant bude snažit prosadit i na trhu se zařízením tzv. internetu věcí. Důvod je prostý, analytici slibují tomuto odvětví zářnou budoucnost.

Foto: archív výrobce

Nový čipset Snapdragon 600E cílí na internet věcí.

Článek

Čipsety od společnosti Qualcomm se těší v posledních letech velké popularitě. Výrobci tabletů a chytrých telefonů je s oblibou používají především proto, že nabízejí velmi slušný výkon při zachování nízké spotřeby.

V posledních měsících se výrobce chlubil především procesorem Snapdragon 820, který byl prakticky tím nejvýkonnějším, co bylo na mobilním trhu k dostání. Osazeny jím byly ty nejrychlejší chytré telefony a počítačové tablety.

Dominantní postavení na mobilním trhu

Není tedy příliš velkým překvapením, že společnost Qualcomm má v segmentu mobilních čipsetů dominantní postavení. Její procesory vyhledávají prakticky všichni renomovaní výrobci.

Nyní se tato americká společnost, která byla mimochodem založena už v roce 1985 studenty z Cornellovy univerzity, University of California a MIT, bude snažit ukrojit co největší podíl také na trhu se zařízením pro internet věcí.

Představeny byly hned dva nové procesory. V první řadě je řeč o Snapdragonu 600E, jehož čtyři jádra budou udávat pracovní tempo při frekvenci 1,5 GHz. Součástí tohoto čipu je i integrované grafické jádro Adreno 320.

Druhá novinka je o něco pomalejší. Výkon u modelu Snapdragon 410E sice také zajišťují čtyři jádra, avšak pouze při taktu 1,2 GHz. U tohoto čipu také bude nižší grafický výkon, protože disponuje pouze slabším integrovaným čipem Adreno 306.

Analytici slibují boom

S oběma novými procesory se patrně budeme v dohledné době setkávat stále častěji. Podle analytiků totiž čeká internet věcí doslova raketový boom. Do roku 2020 vzroste podle expertních odhadů počet připojených zařízení k internetu z nynějších 15 miliard na 200 miliard zařízení, na jednoho člověka tak připadne 26 těchto chytrých zařízení.

Rozdíly v cenách zařízení pro internet věcí jsou přitom propastné. „Cena zařízení pro internet věcí začíná na pár stech korunách, za které lze pořídit například teplotní čidla, bezdrátové detektory vody, stmívače nebo jiné senzory. Přibližně za 14 000 Kč pak lze pořídit například sadu obsahující řídicí jednotku včetně několika základních snímačů a bezdrátové zásuvky. V případě chytrých hodinek se cena může vyšplhat klidně až na 30 000 Kč,“ podotkl Michal Gabriel, marketingový ředitel CZC.cz.

Nasvědčují tomu prodejní výsledky obchodníků. „V loňském roce prodeje inteligentních zařízení a gadgetů meziročně vzrostly o více než 100 %. Trend rychlého růstu potvrzují i dosavadní výsledky roku 2016. Největší zájem je o chytré hodinky, inteligentní termostaty, regulační systémy nebo domovní bezpečnostní systémy. Nesmíme zapomínat ani na chytré televize, které se již běžně prodávají a patří k velmi poptávanému zboží,“ konstatoval Karel Kučera, ředitel marketingu v Alza.cz.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Z odpovědí prodejců tak lze vyčíst, že nositelná elektronika i produkty pro chytré domácnosti se budou před Vánocemi těšit nebývalé popularitě. „Ať už se jedná o chytré žárovky, termostaty, IP kamery, nebo třeba inteligentní domácí spotřebiče, které mohou ovládat přes telefon, registrujeme zvýšený zájem o tento druh zboží,“ uvedl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám