Hlavní obsah

Nejvýkonnější superpočítač Česka za rok spočítal 435 projektů

Ostrava

Superpočítač Salomon, který je nejvýkonnějším v České republice a loni začal fungovat v národním centru IT4Innovations v Ostravě, za rok svého provozu spočítal 435 projektů. Využívají ho například chemici, astrofyzici, matematici nebo strojaři, řekla mluvčí centra Karina Pešatová.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na části superpočítače Salomon

Článek

"Odborníci využívají Salomon pro velmi různorodé projekty. Jmenovitě to jsou například návrh léčiv, šíření ultrazvukových vln lidským tělem při léčení nádorů, šíření tepla uvnitř planet a jejich měsíců a mnohé další. Tyto projekty jsou specifické a potřebují pro své výpočty superpočítač. Nedají se spočítat na počítači či laptopu, a to ani kdyby jich vědci měli k dispozici větší množství najednou," vysvětlila Pešatová.

Superpočítač podle ní využívají odborníci z prestižních vědeckých institucí, jako jsou například Akademie věd, Univerzita Karlova, České vysoké učení technické v Praze, Vysoké učení technické v Brně, Masarykova univerzita a další.

"Zažádat o výpočetní čas na Salomonu je pro kteréhokoli zájemce z řad českých výzkumníků a vědců velmi snadné, stačí zaslat svůj projekt do jedné z našich grantových výzev. Vypisujeme je třikrát ročně a ta nejbližší bude v říjnu," uvedl ředitel IT4Innovations Martin Palkovič.

Komponenty superpočítače Salomon, jehož výkon je srovnatelný s asi 74 000 notebooky, se do datového sálu v budově IT4Innovations začaly navážet loni v březnu 2015. Po testech byl superpočítač v září uveden do provozu. V té době byl na 40. místě světového žebříčku nejvýkonnějších superpočítačů na světě, momentálně mu náleží pětapadesátá příčka.

Jak pracují superpočítače

Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.

Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Výběr článků

Načítám