Hlavní obsah

Stroje člověka porážejí už i ve stolním fotbale

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako by nestačilo, že nás inteligentní roboti nahradí v zaměstnání. Švýcarský vynález předčí člověka dokonce i v činnosti ryze zábavné: hraní stolního fotbalu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkumníkům trvalo několik let, než se jim robota podařilo dokončit. Projekt nepolykal žádné milióny ze švýcarského rozpočtu na vědu, jedná se o vedlejší projekt studentů Federální školy polytechnické v Lausanne.

Víceméně se tak jedná o zábavnou hříčku, robot hrající stolní fotbal přece jen nepatří mezi revoluční vynálezy, přesto je celý projekt až překvapivě důmyslný. Pod průhledným dnem stolu se nacházejí vysokorychlostní kamery, ty snímají pohyb míčku rychlostí 300 snímků za sekundu.

Roboti budou hrát proti sobě

Informace následně zpracuje počítač a odešle je do soustavy motorů, které jsou připevněny k rukojetím – právě těmi pak robot ovládá hráče a dostává míček do branky.

Stránky seeker.com uvádějí, že už nyní stroj pravidelně poráží i ty nejlepší hráče z laboratoře, tvůrci ho přitom chtějí ještě dále vylepšovat.

A předsevzali si i další úkol: dosáhnout toho, aby proti sobě mohli hrát dva roboti současně. Studenti v Lausanne se tak nudit rozhodně nebudou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám