Hlavní obsah

Hlad po nových grafikách od AMD neutichá

Novinky, chm

Společnost AMD zatím oficiálně neoznámila, jak vysoké jsou prodeje nové grafické karty Radeon RX 480. Vše nicméně nasvědčuje tomu, že zájem je opravdu enormní. Vydání nereferenčních verzí se proto oddaluje.

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Článek

Grafika AMD Radeon RX 480 si odbyla premiéru hned zkraje června na veletrhu Computex 2016. [celá zpráva]

Prodej byl zahájen krátce poté. To jinými slovy znamená, že v obchodech je novinka k dostání již více než měsíc a půl. U většiny grafických karet se po tak dlouhé době objevují na pultech obchodů nereferenční modely různých výrobců, RX 480 je však výjimkou – zájem o referenční řešení je patrně tak vysoký, že výrobní linky nestačí plnit zakázky tak, aby se dostalo i na nereferenční modely.

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

V praxi tak zákazníci sice mohou nyní zakoupit RX 480 v provedení od různých výrobců. Vždy jde však o jednu a tu samou grafiku, na kterou si jednotlivé společnosti pouze nalepí vlastní samolepky – zjednodušeně řečeno.

Proti tomu nereferenční modely se od těch standardních liší daleko více. Zpravidla mají zcela předělané systémy chlazení, díky čemuž bývají daleko tišší při práci. V nejednom případě mívají také upravené takty jádra a pamětí, což má pozitivní vliv na celkový výkon.

Jak už bylo řečeno výše, vylepšené nereferenční modely se však zatím nenabízejí. Kdy se to změní, zatím není jasné.

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Éra virtuální reality

Jádro novinky pracuje s 2304 stream procesory a je taktováno na 1266 MHz. K dispozici jsou modely se 4GB i 8GB grafickou pamětí typu GDDR5, přičemž jejich 256bitová sběrnice nabízí efektivní takt 8 GHz. Podtrženo sečteno – novinka nabídne podle výrobce výkon 5 TFLOPS.

Radeon RX 480 je první vlaštovkou, která je postavena na novém čipu Polaris 10. Jde tedy zároveň o první grafickou kartu tohoto výrobce, jejíž jádro bylo vyrobeno 14nm technologií. To je poměrně důležité, protože díky tomu si karta i přes vysoký výkon zachovává příznivou spotřebu (TDP 150 W).

AMD Radeon RX 480 se v tuzemských obchodech podle nákupního rádce Zboží.cz nabízí od 6600 Kč.

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Reklama

Výběr článků

Načítám