Hlavní obsah

Robotický pomocník pro domácnosti nebude stát víc než dobře vybavený smartphone

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robotický pomocník od společnosti Asus, který si odbyl premiéru minulý týden na veletrhu Computex, bude poměrně levný. V obchodech by se neměl nabízet za vyšší částky, než za kolik se prodávají slušně vybavené smartphony. Vyplývá to z vyjádření výrobce.

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Článek

Nad cenovkou robota zvaného Zenbo visel zprvu otazník. Podle serveru The Verge by se však stroj měl nabízet za 599 dolarů, tedy v přepočtu za něco málo přes 14 tisíc korun.

Zmiňovaná částka na tuzemském trhu nebude samozřejmě konečná, protože je k ní nutné připočítat ještě daň, náklady na dovoz a provizi prodejci. I tak lze ale odhadovat, že v českých obchodech se novinka bude nabízet za méně než 20 000 korun.

Vzhledem k tomu, že za větší částky se na tuzemském trhu často prodávají i chytré telefony – byť jde o vlajkové lodě jednotlivých výrobců – je odhadovaná cena velmi příznivá.

Nad dostupností visí otazník

Výrobce však zatím neprozradil, kdy se robotický pomocník začne v Evropě prodávat. Jisté je pouze to, že v první vlně bude dostupný výhradně v Asii. Na další trhy by se měl pak dostat až podle toho, jaký o něj bude zpočátku zájem.

Je tedy vcelku možné, že například Vánoce v Česku novinka nestihne.

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Na první pohled vypadá Asus Zenbo jako dětská hračka. Ve skutečnosti jde ale o sofistikovaného robota, který dokáže bavit uživatele a pomáhat v rodině. Novinka se totiž dokáže nezávisle pohybovat a rozumí hlasovým povelům.

Má předinstalované aplikace, aby byla ideálním společníkem pro děti i seniory. Ty nejmenší dovede zabavit, starším jedincům zase dokáže připomenout důležité informace, jako jsou lékařské prohlídky, braní léků podle rozvrhu nebo jakékoli jiné události. Zároveň umí v případě potřeby přivolat pomoc.

Co neumí, se naučí

Zároveň dokáže monitorovat pády člověka a okamžitě na ně upozorní další členy rodiny notifikací ve smartphonu. Pomocí vestavěné kamery pak mohou příbuzní vizuálně seniora zkontrolovat a zajistit odpovídající pomoc.

Robotický pomocník navíc bude schopný se další dovednosti neustále učit. Co všechno Zenbo umí, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Robot Zenbo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám