Hlavní obsah

Computex 2016: Levné grafické karty mají zpřístupnit virtuální realitu masám

Novinky, chm

Doposud to vypadalo, že moderní systémy pro virtuální realitu budou pouze pro majetnější jedince, kteří si mohou dovolit pořídit ty nejvýkonnější počítačové sestavy. Společnost AMD však na veletrhu Computex ukázala, že oddávat se radovánkám ve virtuálním světě půjde i s levnějšími grafickými kartami.

Foto: archív výrobce

Šéf společnosti AMD Raja Koduri ukázal na Computexu novou grafickou kartu AMD Radeon RX 480.

Článek

Brýle pro virtuální realitu mají poměrně vysoké hardwarové nároky, pokud tedy pomineme jednoduché modely určené pro chytré telefony. Běžně jsou tak pro jejich provoz zapotřebí výkonné grafické karty, jejichž cenovky se pohybují okolo 15 000 Kč a více.

Karta AMD Radeon RX 480 chce však přednosti systémů pro virtuální realitu přiblížit i uživatelům, kteří pokukují po citelně levnějších grafikách. Nabízí podporu pro virtuální headsety a zároveň si zachovává příznivou cenu – 199 dolarů (4800 Kč).

K zmiňované částce je však nutné připočítat ještě daň, náklady na dovoz a provizi prodejci. V tuzemských obchodech by i tak ale výsledná cena neměla přesáhnout pomyslnou hranici šesti tisíc korun, což je s ohledem na nabízený výkon velmi lákavá nabídka.

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Model Radeon RX 480 je první vlaštovkou, která je postavena na novém čipu Polaris 10. Jde tedy zároveň o první grafickou kartu tohoto výrobce, jejíž jádro bylo vyrobeno 14nm technologií. To je poměrně důležité, protože díky tomu si karta i přes vysoký výkon zachovává příznivou spotřebu (TDP 150 W).

Jádro bude pracovat s 2304 stream procesory a bude taktováno na 1266 MHz. K dispozici budou modely s 4GB i 8GB grafickou pamětí typu GDDR5, přičemž jejich 256bitová sběrnice nabídne efektivní takt 8 GHz. Podtrženo sečteno – novinka nabídne výkon 5 TFLOPS.

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Foto: archív výrobce

AMD Radeon RX 480

Během slavnostního odhalení zástupci společnosti AMD několikrát vyzdvihli, že Radeon RX 480 je ve střední třídě v podstatě jedinou grafikou připravenou na éru virtuální reality. „Když se podíváme na aktuální nabídku grafik na trhu, virtuální realita zůstává technickou vychytávkou pro vyvolené. Radeon RX ji naopak zpřístupňuje všem,“ prohlásil Raja Koduri, šéf společnosti AMD.

Na pultech obchodů by se měl Radeon RX 480 objevit už na konci června. Předpokládaná cena šest tisíc korun platí pro verzi se 4 GB paměti, vyšší 8GB model by měl vyjít zhruba na 7500 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám