Hlavní obsah

AMD vrací úder, půjde po krku nejvýkonnější jednočipové grafice

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nvidia se minulý týden pochlubila, že vyrobila nejvýkonnější jednočipovou grafickou kartu na světě. Z tohoto titulu by se však tento americký výrobce nemusel radovat příliš dlouho. Konkurenční firma AMD se totiž chystá už na přelomu května a června ukázat vlastní nové grafiky. Upozornil na to server Zolkorn.

Foto: Profimedia.cz

Grafická karta od AMD (ilustrační foto)

Článek

Odhalena by měla být přinejmenším dvě nová grafická jádra, která jsou prozatím známá pouze pod kódovým označením Polaris. Z dříve uniklých informací je patrné, že Polaris 10 se bude snažit výkonnostně oslovit ty nejnáročnější uživatele z řad hráčů u klasických stolních počítačů i notebooků.

Druhá novinka – Polaris 11 – pak naopak bude cílit výhradně na kompaktnější zařízení. Řeč je tedy v první řadě o noteboocích a herních konzolích. Zda bude verze jedenáct k dispozici také pro klasické počítače, zatím není známo.

Jasno by mělo být nicméně maximálně v horizontu několika týdnů. Nové grafiky a zároveň i první počítače s těmito čipy by se měly ukázat na veletrhu Computex 2016. Ten se bude konat tradičně v Tchaj-peji, a to od úterý 31. května do soboty 4. června. Novinářské dny nicméně odstartují již o den dříve, tedy v pondělí 30. května.

Nejvýkonnější jednočipová grafika

Nad konkrétním výkonem obou novinek zatím visí otazník. Lze ale očekávat, že AMD se s ním bude snažit vzdorovat novým grafikám od konkurenční společnosti Nvidia. Ty byly odhaleny na konci minulého týdne. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Grafická karta GTX 1080

V první řadě jde o model GTX 1080, který se aktuálně pyšní titulem nejvýkonnější jednočipová grafická karta na světě. Novinka nabízí výkon 9 TFLOPS. Jádro nové grafiky je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s.

Výkon ale paradoxně není tím největším lákadlem u GTX 1080, tím bude pravděpodobně cena. Podle informací výrobce se totiž bude nejvýkonnější grafika na světě prodávat za 599 dolarů (14 200 Kč).

Foto: archív výrobce

V prodeji se ukáže také levnější verze GTX 1070.

Druhou novinkou je pak nepatrně pomalejší grafická karta GTX 1070. Toto jádro nabídne výkon pouze 6,5 TFLOPS, ale jeho cena bude ještě příznivější – nabízet se bude za 379 dolarů (9000 Kč).

K oběma zmiňovaným částkám je však nutné připočítat ještě marži prodejců, náklady na dovoz a DPH.

Zda se AMD bude snažit novinkám od společnosti Nvidia konkurovat s Polarisem vyšším výkonem, nebo ještě atraktivnější cenou, zatím není zřejmé. I tak se ale dá předpokládat, že v nadcházejících měsících budou mít hráči opravdu z čeho vybírat.

Reklama

Výběr článků

Načítám