Hlavní obsah

Microsoft chystá svůj druhý notebook. Má být nejvýkonnější na světě

Novinky, chm

V loňském roce odhalila společnost Microsoft světu svůj vůbec první notebook. Surface Book se tehdy pyšnil titulem nejvýkonnější laptop na světě. Dnes už to samozřejmě neplatí. Americký softwarový gigant však usilovně pracuje na druhé generaci, která by podle všeho měla být opět na vrcholku potravního řetězce.

BEZ KOMENTÁŘE: Surface Book je prvním notebookem od MicrosoftuVideo: Microsoft

 
Článek

Surface Book 2 bude totiž patrně jako jeden z prvních strojů vybaven úplně novými procesory společnosti Intel. Má jít o čipy z rodiny Kaby Lake, které by měly nastavit úplně novou výkonnostní příčku v segmentu přenosných počítačů.

Dalšího vylepšení by se měl dočkat displej. Aktuálně nabízený Surface Book má totiž úhlopříčku 13 palců a rozlišení 3000 x 2000 pixelů, zatímco druhá generace by se měla chlubit 4K panelem. Rozlišení by tedy mělo narůst až na 3840 x 2160 obrazových bodů.

Nahradí i tablet

Dotykový displej je v současnosti možné od klávesnice oddělit, díky čemuž vznikne tablet. Stejnou vychytávku si patrně zachová i novinka.

O dalších parametrech, zatím není nic známo. Alespoň připomeňme, že u aktuálně prodávaného modelu udávají pracovní tempo procesory Intel Core šesté generace, na výběr je z řad Core i5 i Core i7.

Foto: archív výrobce

Surface Book

Stroj může disponovat až 16 GB operační paměti a rychlou SSD jednotkou s úctyhodnou kapacitou až 512 GB. Vše samozřejmě pracuje pod operačním systémem Windows 10. Ten bude s největší pravděpodobností zachován také u druhé generace.

Lze předpokládat, že americký softwarový gigant se opět bude soustředit na líbivý vzhled a útlou konstrukci. Současný model má totiž v režimu tablet tloušťku pouze 7,7 mm, po připojení klávesnice však tloušťka naroste na 2,28 cm. Zvýší se logicky také hmotnost ze 728 g na 1,59 kg.

Premiéra bude na podzim

Na finální konfiguraci si samozřejmě budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Zástupci amerického softwarového gigantu totiž příchod novinky ještě oficiálně nepotvrdili. Podle serveru GSM Arena se ale druhá generace Surface Booku ukáže už letos na podzim.

Otázkou je, kdy a zda vůbec bude novinka dostupná v České republice. První generace se totiž v obchodech objevila až letos v dubnu, tedy prakticky půl roku po oficiální premiéře. A to ještě ani nejde o oficiální prodej, ale o iniciativu tuzemských prodejců.

Foto: archív výrobce

Surface Book

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám