Hlavní obsah

Nejvýkonnější jednočipová grafická karta na planetě bude překvapivě levná

Novinky, chm

Ty nejvýkonnější grafické karty se dnes běžně prodávají klidně i za více než 30 000 korun. To by se ale mělo v dohledné době změnit. Společnost Nvidia totiž ukázala o víkendu novinku nazývanou GTX 1080, která by měla být citelně levnější.

Foto: archív výrobce

Šéf společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang ukazuje novou grafiku GTX 1080

Článek

Především nadšení hráči pokukovali od loňského roku po grafikách GTX Titan X. Ty byly doposud totiž tím nejvýkonnějším, co bylo možné na pultech obchodů zakoupit, čemuž koneckonců odpovídá i prodejní cena pohybující se okolo tří desítek tisíc korun.

Žezlo však nyní přebírá jednočipová grafická karta GTX 1080. Novinka nabízí výkon 9 TFLOPS, zatímco loňský model se chlubil pouze 7 TFLOPS.

Foto: archív výrobce

Grafická karta GTX Titan X

Vyšší výkon, nižší spotřeba

Jádro nové grafiky je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. Zástupci společnosti Nvidia nicméně v sobotu ukázali i z výroby přetaktovaný model udávající pracovní tempo na 2,14 GHz. To jinými slovy znamená, že se v prodeji objeví i ještě výkonnější karty s tímto jádrem.

V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s. I přes vysoký výkon si karta zachovává poměrně slušnou spotřebu. Ta by se měla maximálně pohybovat okolo 180 W, což je v segmentu těch nejvýkonnějších grafik velmi nízká hodnota.

Foto: archív výrobce

Grafická karta GTX 1080

Tak vysoký výkon by měl být využit samozřejmě v první řadě pro hraní nejnovějších her. Stejně tak ale poslouží fanouškům virtuální reality, právě na nové systémy nahrazující tradiční monitory novinka cílí.

Jednočipový model GTX 1080 totiž využívá zcela novou technologii, díky které neskládá prostorový obraz z několika různých ploch, ale vykresluje ho celý najednou. Při používání headsetů pro virtuální realitu by tak měla být novinka s využitím nové technologie proti loňskému top modelu GTC Titan X dvakrát výkonnější a třikrát efektivnější. To se samozřejmě vyplatí i při hraní na více monitorech najednou.

Foto: archív výrobce

Novinka je určena primárně pro hráče.

Cena fanoušky potěší

Výkon ale paradoxně není tím největším lákadlem u GTX 1080, tím bude pravděpodobně cena. Podle informací výrobce se totiž bude nejvýkonnější grafika na světě prodávat za 599 dolarů (14 200 Kč). K této částce je však nutné připočítat marži, náklady na dovoz a DPH.

I tak by se ale u tuzemských prodejců měly koncové ceny pohybovat pravděpodobně pod hranicí 20 tisíc korun, což je výrazně méně než v případě GTX Titan X. Na pultech obchodů by se novinka měla objevit už koncem května.

V červnu by se pak měl začít prodávat ještě mírně osekaný model nazývaný GTX 1070. Ten nabídne výkon pouze 6,5 TFLOPS, ale jeho cena bude ještě příznivější – nabízet se bude za 379 dolarů (9000 Kč). K zmiňované částce se samozřejmě budou dopočítávat ještě další náklady, jako jsou například daň a marže.

Foto: archív výrobce

V prodeji se ukáže také levnější verze GTX 1070.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám