Hlavní obsah

Kontaktní čočky od Sony budou fungovat jako fotoaparát

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontaktní čočky jsou používány již více než sto let. Tuto zdravotnickou pomůcku nahrazující klasické brýle ale nyní čeká dramatické vylepšení, čočky by totiž mohly začít fungovat podobně jako fotoaparáty. Na takovém zařízení již pracuje společnost Sony.

Foto: archív výrobce

Patentový nákres fotografických kontaktních čoček od Sony

Článek

Vedení japonského elektronického gigantu si speciální zařízení – fotoaparát ukrytý v obyčejné kontaktní čočce – nechalo patentovat již minulý měsíc v USA, jak upozornil server Peta Pixel.

Patent popisuje způsob, jakým je možné elektroniku klasické kamery zmenšit nakolik, aby byla menší než lidské oko. Přitom by novince nemělo chybět nic, co mají v dnešní době daleko rozměrnější digitální kompakty.

Speciální čočka by tak měla být schopná zaostřovat, přibližovat i oddalovat snímanou scénu a chybět prý nebude ani stabilizace obrazu, aby výsledné momentky nebyly roztřesené. Ovládat prý ale půjde i pokročilé funkce unikátního očního fotoaparátu, například hloubku ostrosti pomocí clony.

Ovládat se budou mrknutím

S žádným dálkovým ovladačem ani sofistikovaně ukrytými tlačítky nepočítejte. Vše se bude ovládat bezdotykově pouhým mrknutím. Sony podle serveru Peta Pixel tvrdí, že celý systém je vyladěn tak, aby byl schopný rozeznat nucené mrkání od skutečných ovládacích gest.

Veškerá elektronika se přitom ukrývá v částech oka, prostřednictvím kterých uživatel standardně nekouká. Ani s nasazenou čočkou tak případní zájemci nebudou limitováni tím, že by na jedno oko neviděli.

Kdy by se novinka mohla ukázat na pultech obchodů, zatím není jasné. Otazník visí také nad její případnou cenou.

Chytré čočky od Samsungu

Japonský elektronický gigant nicméně není jediný, kdo se o integraci elektroniky do lidského oka snaží. Na vlastních čočkách pracuje také společnost Samsung, jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Prototyp chytrých kontaktních čoček

Čočky od Samsungu by měly být daleko chytřejší než ty od Sony. Kromě fotoaparátu by měly mít integrovaný také displej a v neposlední řadě celou řadu senzorů. Ty se budou starat především o detekci pohybu očí a mrkání – právě tak se budou ovládat.

Čočky budou samozřejmě schopné bezdrátově komunikovat s chytrým telefonem a posílat na něj například pořízené fotografie.

Tím nejzajímavějším je ale na chytrých kontaktních čočkách integrovaný displej, který bude schopen dokreslovat do skutečného prostoru virtuální předměty. Uživateli bude například někdo volat a před ním se zobrazí fotka volajícího i s možností přijmutí či odmítnutí hovoru. Úplně stejně, jako kdyby koukal na displej telefonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám