Hlavní obsah

Výkonný notebook se ukrývá v těle tabletu. Při práci je neslyšitelný

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové tablety ve dnešní době mohou mít stejný výkon jako klasické notebooky. Problém ale pro výrobce představuje chlazení výkonných součástek, kvůli čemuž někteří výrobci vybavili své modely klasickými větráčky, které však mohou být při práci velmi hlučné. Společnost Acer na to nyní vyzrála velmi originálně a svůj tablet vybavila vodním chlazením. To je prakticky neslyšitelné.

Foto: archív výrobce

Acer Switch Alpha 12

Článek

Acer Switch Alpha 12 je v nejvyšší konfiguraci vybaven klasickým procesorem Intel Core i7, ve slabších specifikacích pak disponuje čipy Core i5 a Core i3. Na výběr je z modelů se 4 GB nebo 8 GB operační paměti, přičemž stroj může být vybaven až 512GB SSD jednotkou.

Podle výše uvedených parametrů by se mohlo zdát, že novinka je velmi slušně vybavený notebook. Skutečnost je ale úplně jiná, protože stroj od společnosti Acer je extrémně tenký tablet. Jeho tloušťka dosahuje hodnoty pouze 9,5 milimetru.

Foto: archív výrobce

Acer Switch Alpha 12

Tak výkonné součástky se podařilo do útrob zařízení dostat především díky úplně novému systému chlazení LiquidLoop. Jde v podstatě o speciální heatpipe trubičku, která odvádí teplo pomocí tekutiny od procesoru a grafického čipu do uzavřené smyčky. V ní se tekutina ochladí a putuje zpět k procesoru. V podstatě tak celá zadní strana tabletu, která je vyrobena ze slitiny hliníku, funguje jako jeden velký chladič.

Dotykový displej tabletu má úhlopříčku 12 palců a rozlišení 2160 x 1440 obrazových bodů. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 520.

Novinka od společnosti Acer je tedy kvůli použitému displeji větší než většina aktuálně nabízených tabletů, ty zpravidla nabízejí úhlopříčky sedm nebo deset palců. V tomto konkrétním případě to ale má své opodstatnění, neboť výrobce počítá s tím, že Switch Alpha 12 bude fungovat nejen jako tablet, ale také jako plnohodnotný notebook.

Foto: archív výrobce

Acer Switch Alpha 12

Ve volitelné výbavě tak nebude chybět speciální kryt displeje, který bude fungovat zároveň jako klávesnice. I díky použitému operačnímu systému – Windows 10 – je s připojenou klávesnicí stroj od obyčejného notebooku k nerozeznání.

Klávesnice, tedy vlastně obyčejný obal samozřejmě displej neudrží na správném místě – ve vzpřímené poloze. Páni inženýři od Aceru na to vyzráli výklopným stojánkem v zadní části tabletu, jak jde vidět i na fotografiích.

V nejnižší konfiguraci by se Switch Alpha 12 měl nabízet zhruba za 20 000 Kč. Lze ale předpokládat, že s rostoucím výkonem se cenovka bude šplhat velmi rychle směrem vzhůru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám