Hlavní obsah

Nové macbooky mají lepší výkon i výdrž, už ale nejsou nejtenčí na trhu

Novinky, mif

Společnost Apple v noci z úterý na středu odhalila druhou generaci macbooku. Ta vypadá úplně stejně jako loňský předchůdce, nabízí ale citelně vyšší výkon a výdrž baterie. O titul nejtenčího notebooku na světě však firma přišla.

Foto: archív výrobce

Apple MacBook (2016)

Článek

První generace nových macbooků si odbyla premiéru loni v březnu, tedy více než před rokem. [celá zpráva]

Letošní macbooky pohání procesory z rodiny Intel Core M. Základ nabídky tvoří model Core M3 taktovaný na 1,1 GHz, který se dokáže díky režimu Turbo Boost automaticky přetaktovat až na 2,2 GHz.

Foto: archív výrobce

Apple MacBook (2016)

Foto: archív výrobce

Apple MacBook (2016)

Vyšší dvě konfigurace mají stejný základní takt, ale v režimu Turbo Boost jsou ještě rychlejší. Konkrétně model Core M5 pracuje až na 2,7 GHz a Core M7 až na 3,1 GHz. Sluší se ale zmínit, že poslední zmiňovaná nabídka se standardně nabízet nebude, půjde o volitelnou konfiguraci na přání.

Vyšší výkon by měl jít znát i u grafických aplikací, neboť novinky disponují novým grafickým jádrem Intel HD 515. Ve všech třech případech dostanou nové macbooky 8 GB operační paměti. Základní model se pochlubí 256GB SSD jednotkou, vyšší dvě konfigurace pak 512GB diskem. Displej má úhlopříčku 12 palců a nabízí rozlišení 2304 x 1440 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Apple MacBook (2016)

Druhá generace si stejně jako ta první vystačí prakticky jen s jedním konektorem. Jde o nové rozhraní USB-C, jež poslouží nejen pro napájení, ale například také pro připojení externího monitoru a dalšího příslušenství. Jediným dalším konektorem na těle laptopu je sluchátkový výstup.

Nejtenčí notebook má HP

Právě i díky použití minima konektorů se podařilo tloušťku celého stroje srazit na 13,1 mm. Tato hodnota ještě loni stačila na titul nejtenčí laptop na světě, letos ale prvenství Applu vyfoukla konkurenční společnost HP.

Ta totiž v dubnu ukázala nový extrémně tenký notebook HP Spectre 13.3. Jeho tloušťka je pouze 10,4 mm – tenčí laptop byste na pultech obchodů hledali marně. Po výkonnostní stránce je přitom stroj od HP srovnatelný s tím od Applu. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

HP Spectre 13.3

Foto: archív výrobce

HP Spectre 13.3

Nové macbooky jsou již dostupné v oficiálním obchodu společnosti Apple. Cena základního modelu s procesorem Core M3 vyjde bez desetikoruny na rovných 40 000 korun. Zájemci o nejvýkonnější model budou muset ještě víc než deset tisíc korun přihodit.

Novinkou mimochodem americký počítačový gigant patrně potěší i něžnější pohlaví – extrémně tenký notebook je totiž možné zakoupit i v růžovo-zlatém provedení.

Foto: archív výrobce

MacBook z roku 2015 má tloušťku 13,1 mm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám