Hlavní obsah

Baterie v noteboocích Toshiba jsou vadné, můžou začít hořet

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít uživatelé notebooků od společnosti Toshiba. Modely prodávané v posledních pěti letech totiž mohou mít vadné akumulátory, kvůli čemuž mohou začít v nejhorším případě i hořet. Výrobce nabízí bezplatnou výměnu za nový typ, který už chybu neobsahuje.

Foto: archív výrobce

Vadné baterie by měly obsahovat notebooky z produktových řad Portégé, Satellite a Tecra.

Článek

Problém se týká hned několika řad notebooků od Toshiby, které se prodávaly od června roku 2011 do listopadu 2015. Není však vyloučeno, že někteří prodejci doprodávali skladové zásoby i po konci loňského roku – vadné baterie tak mohou mít například i stroje z povánočních výprodejů.

Konkrétně by mělo jít o modely z řad Portégé, Satellite a Tecra, které se v minulých letech prodávaly také v České republice. A právě pro tuzemské uživatele platí výzva k bezplatné výměně také.

Jen v USA je vadných 90 000 baterií

Toshiba přitom původně varovala uživatele před vadnými akumulátory pouze v zahraničí. Na přelomu ledna a února se ukázalo, že chybu akumulátoru by mělo mít asi 90 tisíc strojů v USA a zhruba 10 tisíc notebooků v Kanadě.

Na konci března však vadné baterie začaly zajímat Americkou federální komisi pro bezpečnost výrobků, která baterie zařadila na seznam nebezpečných produktů.

Kolik je vadných strojů v Česku, výrobce neprozradil. Zda mají lidé doma nebezpečný notebook, si mohou ověřit přímo na stránkách výrobce. Z nich je možné stáhnout speciální program, který baterii otestuje a případně uživateli doporučí další postup.

Vadné baterie jsou nebezpečné

Chyba se týká baterií, které Toshibě dodala společnost Panasonic. „V ojedinělých případech se mohou akumulátory přehřívat, kvůli čemuž hrozí riziko popálení nebo vzniku požáru,“ stojí v prohlášení společnosti Toshiba.

„V případě, že se na váš notebook vztahuje program výměny baterie, jako preventivní opatření notebook ihned vypněte a baterii vyjměte. V používání notebooku můžete dále pokračovat s vyjmutou baterií po připojení napájecího adaptéru,“ poradili zástupci Toshiby.

Zda byl kvůli chybě baterie někdo poraněn či zda vadný akumulátor způsobil nějakou škodu, zatím není známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám