Hlavní obsah

Nejbezpečnější router vydělal tvůrcům milióny. Největší zájem měli Češi a Američané

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští bezpečnostní experti pracovali poslední dva roky na vývoji nejbezpečnějšího routeru na světě, který by měl zamezit hackerům a škodlivým programům v přístupu do domácí sítě. Práce na zařízení zvaném Turris Omnia rozhodně marná nebyla, protože tvůrci si už nyní na svůj účet připsali od zájemců z různých koutů více než 24 miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Co se skrývá pod plastovým krytem? Hardwarová výbava routeru Turris OmniaVideo: CZ.NIC

 
Článek

Unikátní router Turris Omnia pochází z dílen sdružení CZ.NIC, které je správcem české národní domény. Zakoupit jej mohli lidé už od konce loňského roku prostřednictvím crowfundingového serveru Indiegogo.com, jejž nápadití jedinci a malé podniky využívají k získání potřebných financí pro rozjetí masové výroby.

Foto: archív výrobce

Router Turris Omnia

Novinka nakonec zaujala tisíce lidí, díky čemuž si čeští tvůrci připsali v úterý na svůj účet přesně milión a 518 amerických dolarů, tedy v přepočtu více než 24 miliónů korun. Není bez zajímavosti, že na této částce se nejvíce podíleli Češi (28 %). Velký zájem ale měli také Američané (16 %) a Němci (14 %). Na čtvrtém místě se pak umístili Angličané (4 %).

Router přitom dostane každý, kdo přispěl v kampani na serveru Indiegogo částkou alespoň 179 dolarů (4500 Kč). „Uživatelé si uvědomují, jak je důležité být při pobytu na internetu chráněn, a to i z pohledu síťového vybavení. Jsme velice rádi, že náš router s pokročilými bezpečnostními funkcemi zaujal," uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

To zajímavé se ukrývá uvnitř

Na první pohled vypadá Turris Omnia jako obyčejný router, uvnitř nenápadné bílé krabičky se ale ukrývají pokročilé technologie. Zařízení pohání dvoujádrový procesor Marvell Armada 385, který je taktovaný na 1,6 GHz, a 1 GB operační paměti. Dále jsou k dispozici dva USB 3.0 konektory či slot na SIM kartu.

Vše navíc pracuje pod operačním systémem Turris Omnia, díky kterému dokáže router rychle reagovat pomocí aktualizace systému na aktuální hrozby. Aktualizace přitom přichází přímo od sdružení CZ.NIC, uživatel se nemusí o nic starat. Pro ještě vyšší zabezpečení je novinka vybavena speciálním čipem, jenž se stará o šifrování a identifikaci routeru.

Práce na projektu Turris započaly v roce 2013, tehdy vznikly i první routery, které byly testovány na omezeném množství českých uživatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám