Hlavní obsah

Prodeje tabletů v Česku klesly, přesto válcují notebooky

Tuzemský prodej počítačových tabletů loni klesl o jednotky procent na zhruba 900 000 kusů. Počet prodaných zařízení byl přesto zhruba o 100 000 kusů vyšší než trh notebooků. Letos čeká tablety stagnace. Uvedla to analytická firma IDC.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle IDC je český trh nasycený. Ještě v roce 2013 přitom v každém čtvrtletí vykazoval trojciferný meziroční růst a v roce 2014 míra růstu klesla na dvoumístná čísla. V loňském třetím čtvrtletí již šlo o pokles o téměř sedm procent. Rostl pouze zájem o zařízení s oddělitelnou klávesnicí typu 2 v 1, která ale představovala jen šest procent celkového objemu.

"Trh tabletů trpěl mimo jiné kanibalizací. Konkrétně nástupem velkých chytrých telefonů, které jsou blízkým substitutem. Kromě toho se ukázalo, že koncoví uživatelé nemají tendenci obnovovat své tablety tak často, jak se dříve očekávalo," uvedl analytik IDC Petr Švagrovský.

Zájem o velké tablety poroste

Typický tablet byl v roce 2015 vybavený sedmipalcovým displejem. V roce 2016 bude nejrozšířenější desetipalcová úhlopříčka. Android zůstane převažujícím operačním systémem, zatímco podíl iOS od Applu se sníží o třetinu. Více než dvě třetiny tabletů měly pouze wi-fi bez mobilního připojení, což zůstane nezměněno i v roce 2016.

Začátkem roku 2016 přesáhne podle předpovědi IDC množství tabletů i celkový počet osobních počítačů, tedy úhrn stolních počítačů a notebooků. Trh PC bude relativně slabý po období, kdy byl zaplaven nadměrným množstvím počítačů základní cenové kategorie s vyhledávačem Bing a zároveň byl tažen přechodem na novější verzi operačního systému.

V Česku bylo loni asi 17 tabletů na 100 obyvatel, což je o osm více než průměr v regionu. Naopak v západní Evropě byl průměr 27 zařízení na 100 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám