Hlavní obsah

Nvidia chystá supertablet, dostane čip z auta

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nvidia se chystá v letošním roce uvést na trh nový stroj, který by se měl pyšnit titulem nejvýkonnější počítačový tablet na světě. Bude totiž vybaven novým čipem Tegra X1, se kterým budou mimo jiné pracovat také automobily, jak výrobce demonstroval na největším počítačovém veletrhu na světě International Consumer Electronics Show (CES) letos v lednu.

Foto: mif, Novinky

Čip Tegra X1 nabídne stejný výkon, jako měl v roce 2000 nejvýkonnější superpočítač na světě.

Článek

Tato informace, kterou přinesl server Fudzilla, je poměrně překvapivá. Na veletrhu CES totiž šéf společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang prohlásil, že „mobilní čip Tegra X1 je pro potřeby tabletů příliš výkonný“.

Z malého kusu křemíku se totiž podařilo jeho tvůrcům vykřesat takový výkon, jako měl v roce 2000 nejvýkonnější superpočítač na světě. To byl koneckonců i jeden z hlavních důvodů, proč Nvidia zamířila s novinkou do automobilového průmyslu.

Foto: mif, Novinky

Tegra X1 má sloužit také v automobilovém průmyslu. Na snímku je palubní deska postavená právě na tomto čipu.

Takový výkon má být v autech využitelný hned v několika oblastech. Kromě klasických multimediálních funkcí a navigace se má starat také o převod textu na řeč v reálném čase. To by mělo umožnit například přečtení došlých SMS zpráv a e-mailů.

Inteligentní systém s novým čipem také zvládne rozpoznat člena domácnosti, který auto právě řídí, a automaticky podle toho nastaví jednotlivé funkce vozu.

Přestože je čip Tegra X1 tak výkonný, má překvapivě i příznivou spotřebu. Nic tak nebrání jeho nasazení do mobilního světa. První tablet s takovýmto výkonem by měla představit přímo Nvidia, a to na konferenci GPU Technology Conference (GTC). Ta se koná 17. března, připomněl server Fudzilla.

Zástupci společnosti Nvidia zatím informace o chystaném tabletu nijak nekomentovali. To ale není nijak výjimečné, protože tento výrobce vždy potvrzuje novinky až na svých tiskových konferencích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám