Hlavní obsah

Používáte přehrávač VLC? Můžete zničit notebook, varuje Dell

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké překvapení čekalo zákazníka, který si přebíral notebook z reklamace. Technici Dellu mu jej vrátili neopravený s tím, že jej poškodil sám při používání přehrávače VLC. Svou zkušenost popsal na zahraničním internetovém fóru. Dell skutečně před používáním tohoto softwaru varuje na svých internetových stránkách.

Foto: archív výrobce

Notebooky od Dellu (Ilustrační foto)

Článek

„Při použití VLC přehrávače a jemu podobných aplikací, které umožňují zvýšení výkonu reproduktoru na 200 až 400 procent původní hodnoty, může dojít k poškození reproduktorů,“ stojí v zápisku technické podpory na stránkách Dellu.

Varování bylo publikováno už v polovině roku 2012, ale klidné internetové vody rozvířilo až nyní, když se o svůj příběh podělil neúspěšně reklamující zákazník. S ním se navíc velmi brzy začali dělit o zkušenosti další uživatelé. „Mám tentýž problém, poslouchal jsem hudbu tak patnáct minut a najednou začal jeden z reproduktorů chrčet,“ uvedl jeden z nich.

Příště v Dellu poradí, abychom neposlouchali metal, ale pouze Celine Dion.
hlavní vývojář VLC přehrávače

Na celou kauzu prakticky okamžitě reagovali tvůrci VLC přehrávače. „Tvrzení Dellu není pravdivé, VLC využívá softwarové zesílení, které nemůže jít na 100% hodnotu,“ uvedl hlavní vývojář. Podle něj je problém v tom, jaké komponenty Dell používá - zvuková karta má vyšší výstupní výkon, než jakým skutečně disponují reproduktory.

A právě kvůli tomu může nakonec dojít k poničení reproduktorů. „Možná, že příště v Dellu poradí, abychom neposlouchali metal, ale pouze Celine Dion,“ rýpl si nakonec hlavní vývojář do počítačového výrobce s tím, že je zajímavé, že jiné značky tímto problémem netrpí.

Podle něj se problém navíc netýká pouze VLC přehrávače, ale všech zvukových programů, které jsou schopny zvýšit hlasitost přehrávače. Společnost Dell zatím oficiální vyjádření k celé kauze nevydala.

Nové notebooky smrděly jako kočičí moč

Stížnosti nespokojených uživatelů řešil Dell také v loňském roce. Tehdy si uživatelé stěžovali na zapáchající notebooky. „Před týdnem jsem dostal nový pracovní notebook Latitude 6430u. Stroj je skvělý, proti tomu žádná, ale neskutečně smrdí. Je to, jako bych musel pracovat na bedničce svého kocoura,“ postěžoval si tehdy jeden z uživatelů.

Podle zástupců Dellu zápach souvisel s výrobním procesem. „Zápach nesouvisí s kočičí močí ani jakoukoliv jinou biologickou látkou, při používání notebooku není zdraví nijak ohroženo,“ uvedl již dříve technik počítačového výrobce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám