Hlavní obsah

Ekologie pro mobily: nová kompaktní nabíječka produkuje energii z vody

Novinky, mif

Především pro jedince, kteří tráví čas na cestách bez přístupu k elektrickým zásuvkám, vyrobila švédská společnost myFC kompaktní nabíječku nazývanou PowerTrekk. Ta potřebuje k provozu pouze vodu. I když je novinka primárně určena pro mobilní telefony, využita může být také pro fotoaparáty či GPS navigace.

Foto: myFC

PowerTrekk

Článek

Ekologická nabíječka využívá k výrobě elektrické energie chemickou reakci, kdy společně s vodou působí chemický prášek silicid sodíku. Ten byl vytvořen speciálně pro účely zelené energie a PowerTrekk je prvním komerčním produktem, který jej využívá.

Velkou výhodou je, že novinka dokáže pracovat prakticky s jakoukoliv životadárnou tekutinou. Problém jí nedělá ani slaná mořská voda či dokonce louže, nesmí však být silně znečištěna blátem nebo jinými usazeninami. Jedna lžička by měla stačit pro desetihodinové nabíjení.

Foto: myFC

PowerTrekk

„PowerTrekk má velkou konkurenční výhodu. Ve srovnání s jakoukoliv nabíječkou nabízí spolehlivý a v podstatě nevyčerpatelný zdroj energie. Nabíjení přitom není nijak ovlivněno počasím nebo postavením slunce, jako je tomu v případě řešení postavených na solárních panelech,“ konstatoval pro server Daily Mail Björn Westerholm ze společnosti myFC.

Na pultech obchodů by se novinka měla objevit už v průběhu tohoto nebo následujícího měsíce. O žádnou levnou záležitost ale nepůjde, zástupci společnosti myFC již avizovali, že cena by se měla pohybovat okolo 199 eur (5100 Kč). Kapsle se silicidem vodíku pak vyjde na dvě eura (50 Kč).

Foto: myFC

PowerTrekk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám