Hlavní obsah

Ultrabook dlouhý jako jezevčík? Éra extrémně širokoúhlých displejů přichází

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není tomu tak dávno, kdy vypadaly přenosné notebooky doslova jako čtvercové krabice kvůli svým displejům s poměrem stran 4:3. V minulých letech se ale přizpůsobily širokoúhlým filmům, a tak prakticky všechny notebooky dnes mají formát 16:9. Společnost Toshiba však věří, že budoucnost je v extrémně širokoúhlých displejích s poměrem stran 21:9. První takový ultrabook se již chystá do prodeje.

Foto: Toshiba

Toshiba Satellite U840W

Článek

Novinka nese označení Toshiba Satellite U840W. Je vybavena 14,4palcovým displejem s rozlišením 1792 x 768 obrazových bodů. Díky poměru stran 21:9 nebude mít novinka při sledování filmů černé okraje, ale obraz bude promítán na celou plochu displeje.

Použití takto širokoúhlého displeje se samozřejmě podepsalo na rozměrech. Proti běžným 14palcovým ultrabookům má velmi protáhlý design - je zhruba o čtyři centimetry širší a o tři nižší. Přesné rozměry jsou 368,5 x 200 x 20,8 mm a hmotnost činí 1,57 kg.

“Uvedením prvního notebooku s displejem 21:9 reagujeme na stále rostoucí popularitu sledování filmů na mobilních počítačích na cestách. Díky Satellite U840W si uživatelé vychutnají skutečný širokoúhlý filmový zážitek na mobilním počítači bez rušivých černých pruhů,” uvedl Andy Bass ze společnosti Toshiba.

Foto: Toshiba

Toshiba Satellite U840W

Laptop bude navíc obsahovat předinstalovanou aplikaci Split Screen, která dokáže obrazovku rozdělit na dva virtuální monitory pro pohodlnější práci. Zatímco jedna plocha bude mít klasický poměr 16:9, druhá nabídne formát 5:9. Ten bude sloužit zpravidla pro zobrazení komunikačních programů a klientů sociálních sítí.

Co se technických parametrů týče, nebude novinka žádné ořezávátko. Nabídne procesor Intel Core i5, 320GB pevný disk společně s rychlou 32GB SSD jednotkou a operační paměť s kapacitou 4 GB. K dispozici bude nejprve výhradně s operačním systémem Windows 7, upgrade na Windows 8 ale nebude žádný problém. Výrobce totiž počítá s jeho podporou.

Toshiba Satellite U840W by se v tuzemských obchodech měla objevit ještě v průběhu tohoto měsíce za cenu okolo 23 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám