Hlavní obsah

V Brně otevřeli muzeum československých počítačů

Brno

Vysoké učení technické v Brně zřídilo muzeum výpočetní techniky zaměřené hlavně na československé výrobky. Desítky exponátů zaplnily tři místnosti v kampusu fakulty informačních technologií v Božetěchově ulici. Nechybí mezi nimi počítač vyrobený ve slušovickém zemědělském družstvu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pět desítek především československých počítačů je od 22. června k vidění v Muzeu výpočetní techniky na Fakultě informačních technologií VUT v Brně.

Článek

"S ohledem na prostorové možnosti jsou expozice zaměřeny zejména na osobní počítače, technologie a média používaná jako počítačová paměť," uvedla mluvčí brněnské techniky Jitka Vanýsková. V muzeu je zhruba 50 počítačů a dalších šest desítek drobnějších exponátů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Triumphator CRN1

Nejstarším výrobkem je mechanický kalkulátor z 50. let Triumphator CRN1, nejnovějším počítač z roku 1991. "Sbírku osobních počítačů, vyrobených na našem území do roku 1990, lze považovat za téměř kompletní," dodala Vanýsková.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pevný disk 5,25

Zajímavostí je torzo hodinového stroje z věže kartuziánského kláštera. Bývalý klášter tvoří jádro královopolského kampusu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám