Hlavní obsah

Unikátní počítač je velký jako USB flashdisk a stojí 500 korun

Novinky, hlw, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadační společnost Raspberry Pi představila jeden z nejmenších počítačů na světě, který je velikostně podobný běžnému flashdisku, ale i tak dokáže pohánět operační systém. Nejlevnější model brzy dostupného, extrémně malého počítače by měl podle serveru raspberrypi.org začínat na ceně pouhých 500 korun.

Článek

Kdo někdy viděl rozebraný běžný flashdisk, moc rozdílů by mezi ním a minipočítačem s názvem Raspberry Pi nenašel. Tento poměrně revoluční výrobek má totiž rozměry několika centimetrového plošného spoje, na kterém je ale vše potřebné, co každý počítač musí mít.

Na malé zelené destičce, kterou nadace na svém novém webu zveřejnila, je vidět mnoho malých čipů a spojů. Hlavním čipem je v tomto případě procesor ARM11 (architektura ARMv6) o frekvenci 700MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti.

K procesoru bude v levnější modelové verzi připojena 128MB velká operační paměť SDRAM (v dražší verzi bude mít 256MB) a na každé kratší straně základní desky bude jeden výstupní konektor. Na obrázku je nalevo vidět obrazový HDMI a napravo USB 2.0 port.

Ke grafickému zobrazení je určen taktéž čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten prý dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p. Jako pevný disk poslouží paměťová SD karta, pro kterou je na druhé straně zařízení slot. Na obrázku je vidět také instalovaná 12Mpix minikamera Sony.

K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub, který v první verzi pojme až dvě zařízení. V rozšířené dražší verzi by pak měly být dostupné přímo dva USB porty či síťový ethernet s rychlostí 100 Mbit/s. Podpora Wi-Fi je možná taktéž přes USB modul. Spotřeba celého počítače by při zatížení neměla být vyšší než 1W.

Nadace Raspberry Pi, podle které se výrobek jmenuje, je dobročinnou organizací působící ve Velké Británii. Byla založena za účelem rozvoje počítačového studia a dala si za cíl vyvinout extrémně levný počítač, který by mohl sloužit i méně majetným studentům k programování či běžné práci v textových editorech.

Výsledkem snahy je minipočítač Raspberry Pi, který má v základní verzi stát 25 dolarů, tedy přibližně 500 korun. Vylepšená verze bude stát 35 dolarů, tedy asi 750 korun. Oba modely mohou používat zdarma dostupné operační systémy. Jedná se například o OS Linux ve verzi Ubuntu či Fedora, které architekturu ARM podporují a jsou již pro zařízení otestovány.

Na trh by se zařízení mělo dostat ještě do konce roku. Výrobce počítá také s podporou uživatelů, kteří by měli pro zařízení vytvářet aplikace a nacházet další možnosti využití a vylepšení.

Reklama

Výběr článků

Načítám