Hlavní obsah

Nové počítače Apple iMac mají dostatečný výkon na práci i zábavu

Novinky, Roman Zavřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apple každoročně obnovuje portfólio svých produktů za novější generaci, ne jinak tomu je také letos. Zatím posledním počítačem v rodině Applu pro rok 2011 se staly nové iMacy, tedy počítače ukryté v těle 27" nebo 21,5" displeje. Ty logicky navázaly na MacBooky Pro a dostaly podobné vybavení jako tyto přenosné stroje.

Článek

Nový iMac se do značné míry inspiroval od svých přenosných kolegů z řady MacBook Pro. V útrobách 27 nebo 21,5palcového displeje najdeme procesory Intel i5 quad-core s architekturou Sandy-Bridge. Za příplatek je pak možné osadit tyto stroje také procesorem Intel i7 quad-core. Kromě nejlevnějšího modelu se ve všech iMacích nachází disky o velikosti 1TB s rychlostí 7200 otáček za minutu, které lze za příplatek vyměnit za SSD disky bez pohyblivých částí. Nejlevnější model nabízí disk stejné rychlosti, ovšem s velikostí 500GB.

O grafický výkon se starají karty společnosti AMD, u nejslabšího modelu AMD Radeon HD 6750M s 512MB GDDR5, u silnějšího 21,5" modelu a slabšího 27" modelu jsou to karty AMD Radeon HD 6770M s 512MB GDDR5 a u nejvyššího modelu iMac 27" jde o grafickou kartu AMD Radeon HD 6970M s 1GB GDDR5 grafické paměti.

Všechny modely nabízí v základu 4GB operační paměti, rozšířitelné až na 16GB. Menší 21,5" modely jsou vybaveny čtveřicí USB 2.0 portů a jedním portem Thunderbolt vycházejícím z technologie Light-peak, větší modely pak nabízí tyto porty rovnou dva. Nechybí zde také FireWire 800 port, ethernet pro sítový kabel, audio vstup a audio výstup. iMac je dále vybaven SuperDrive mechanikou umožňující vypalování DVD a čtečkou pro paměťové karty. Samzořejmě je počítač vybaven také 2.1 reproduktory, které však dostačují spíše pouze na mluvené slovo.

Vše v jedné krabici

Společně se samotným počítačem dostanete nejen předinstalovaný operační systém Mac OS X 10.6.7 Snow Leopard, ale také multimediální aplikace z balíku iLife 11. Operační systém i aplikace iLife jsou samozřejmě přiložené také na DVD. Kromě softwarového vybavení je součástí balení také Apple Magic Mouse, tedy bezdrátová myš nabízející ovládání pomocí multi-touch gest, podobně jako například u iPhonu nebo iPadu.

Nechybí ani bezdrátová klávesnice Apple Wireless Keyboard, která však nenabízí numerickou část kláves. Pokud nepotřebujete například externí reproduktory nebo další vybavení, z počítače vede jediný kabel směřující do vaší elektrické zásuvky.

Veškerý hardware počítače se ukrývá v těle displeje, které u 21,5palcového modelu váží 9,3 kg, u 27palcového modelu již úctyhodných 13,8 kg. Tělo počítače je tvořeno hliníkem, ten sice patří mezi jedny z nejlepších materiálů pro odvod tepla, nicméně výkonná konfigurace si při plné zátěži vezme své a i při plném zapojení ventilátorů udržíte dlaň na zadní části počítače jen s obtížemi. Bohužel daní za takzvaný All-in design jsou vysoké nároky na životnost jednotlivých součástí počítače.

Při běžné práci jsou ventilátory téměř neslyšitelné, pokud však vytížíte procesor na plno, jejich zvuku si už jistě všimnete. Je však potřeba zdůraznit, že běžnou prací, při které jede jedno jádro procesoru na zhruba 15 %, je myšleno používání počítače se spuštěným prohlížečem Safari, multimediálním přehrávačem iTunes, aplikacemi Skype, Preview, Mail, Word, Pages a například ještě sledování videa v běžném rozlišení. Plně vytížit procesory počítače je opravdu složitý úkol, který již vyžaduje práci v některé z profesionálních aplikací.

Připraven pro budoucnost

Ať již svým výkonem, tak i například trojicí Wi-Fi antén s rychlostí 150Mbit/s je počítač plně připraven na nový operační systém společnosti Apple Mac OS X 10.7 Lion, který bude uveden na trh koncem letošního léta. Právě tento systém dokáže využít například zmíněnou trojici Wi-Fi antén a sloučit jejich výkon pro velmi rychlé síťové připojení. Stejně jako na nový operační systém je počítač připraven také na připojení dvojice displejů nebo nových disků, komunikujících prostřednictvím portu Thunderbolt, který nabízí přenosovou rychlost až 10GB/s.

Drobné nedostatky

Je škoda, že Apple je až natolik uzavřená společnost, která sice vsadila na technologii Light-Peak a nasadila do produktů porty Thunderbolt, nepoužila už ale také alespoň jedno USB 3.0. Zarážející je také fakt, že nejdražší model iMacu v ceně přesahující 50 000 korun nabízí v základní konfiguraci pouze 4GB operační paměti. Je navíc potřeba vzít v potaz skutečnost, že operační paměti jiných výrobců, které nejsou vyráběny přímo pro Apple, nemusí s počítačem komunikovat tak, jak by měly.

Je také škoda, že Apple nedělá model s velikostí displeje 24 palců. Mnoha uživatelům totiž bude 21,5palcový displej připadat malý, 27palcový displej zase není nejvhodnější pro běžnou práci. Webové stránky se vám při rozlišení 2560x1440 pixelů zobrazí ve velmi úzkém pruhu a dojem není takový jako při menším rozlišení. Displej navíc nabízí rozlišení větší než je FULL HD, což je při přehrávání filmů přes celou obrazovku znatelné.

Počítač pro celou rodinu

Počítače řady iMac rozhodně nejsou pro lidi, kteří chtějí svůj stroj pravidelně rozšiřovat a dále konfigurovat, ale pro uživatele, kteří chtějí mít na stole designově povedený a výkonný stroj. Nabízí sice na dnešní dobu dostatečný výkon, který běžnému uživateli rozhodně vystačí na několik let dopředu, ale na druhou stranu výkon již jinak než dokoupením větší operační paměti nemůžete zvýšit. Při výběru vhodného modelu tedy berte na vědomí, že jeho konfigurací již následně nemůžete měnit.

Počítač iMac hravě zvládne uspokojit potřeby celé rodiny, která jej může využívat od hraní nejnovějších her ve vysokém rozlišení, sledování FULL HD (1080p) filmů, až po střih a zpracování profesionálního videa ve vysokém rozlišení. Pokud hledáte rodinný počítač, který svým výkonem vydrží několik let, nový iMac je určitě vhodnou volbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám