Hlavní obsah

Nejžhavější hi-tech novinky letošního roku

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taipei

Minulý týden se v Tchaj-peji uskutečnil Computex, druhý největší počítačový veletrh na planetě. Na něm výrobci spotřební elektroniky z celého světa odhalili svoje nejžhavější novinky, kterými plánují během letošního roku ohromit zákazníky. Jasným hitem letošního roku jsou počítačové tablety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hitem druhého největšího počítačového veletrhu na světě se staly tabletyVideo: Reuters

 
Článek

Fenomén počítačových tabletů rozpoutal počítačový gigant Apple. O jeho iPad je zájem především díky jeho atraktivnímu vzhledu a všestranné využitelnosti. Přístroj je velice rychlý a snadno ovladatelný přes prostornou obrazovku s vysokým rozlišením.

Foto: Reuters

Počítačové tablety

K internetu se připojíte prostřednictvím bezdrátových WiFi sítí. U vyššího modelu, který se však zatím neprodává ani v Americe, si webové stránky můžete prohlížet kdekoliv na cestách díky mobilnímu internetu 3G. Na baterii vydrží iPad pracovat nepřetržitě deset hodin.

Svůj vlastní tablet představila také společnost Asus. Nese označení EEE Pad a nabízí úhlopříčku 12 palců. Pohání jej procesor Intel Core 2 Duo v úsporné edici CULV.

Foto: Novinky

Asus EEE Pad

EEE Pad je vybaven operačním systémem Windows 7 Home Premium, díky kterému dokáže zastat úlohu přehrávače multimédií, čtečky elektronických knih, kompaktního PC a zařízení umožňujícího přístup na internet.

Pozadu nezůstala ani společnost MSI. Její tablet Wind Pad 100 pohání procesor Intel Atom Z530 s taktem 1,6 GHz, který je jedním z nejrozšířenějších procesorů mezi miniaturními a levnými netbooky.

Foto: Reuters

Asus EEE Pad

Tablet je vybaven slotem na SIM kartu, díky kterému může být neustále připojen k internetu. Novinku je navíc možné připojit k televizorům s vysokým rozlišením díky HDMI konektoru.

Foto: Novinky

MSI Wind Pad

Data se u Wind Padu ukládají na rychlý SSD disk s kapacitou 32 GB. K dispozici má počítačový tablet 2GB operační paměť.

iPadu se v tuto chvíli snaží konkurovat i další výrobci, jako je Lenovo nebo Dell. [celá zpráva]

Dotykové displeje zažívají boom

Velkou pozornost výrobci na veletrhu věnovali dotykovým displejům. S trochou nadsázky by se dalo říci, že zařízení, které nedisponovalo dotykovým panelem, zůstalo téměř bez povšimnutí.

Rámeček Albatron EM215 se jednoduše nacvakne na obrazovku monitoru a připojí se k počítači prostřednictvím USB konektoru. Aniž by bylo nutné cokoliv nastavovat, celá plocha bude schopná rozeznat hned několik doteků najednou. Zařízení je totiž multidotykové.

Foto: Novinky

Dotykový rámeček Albatron EM215

To znamená, že si budete moci jednoduše podepsat e-mail před odesláním, nebo například pomocí dvou prstů zvětšit či zmenšit velikost webové stránky tak, aby měla ideální velikost pro prohlížení.

Novinka má úhlopříčku 21,5 palců. Bezproblémově by měla jít přidělat na všechny menší displeje s poměrem stran 16:9 i 4:3. U 22palcových a větších displejů je sice rámeček použitelný, ale nebude kvůli němu vidět část plochy.

Revoluční 3D kamera

K vidění na veletrhu byla také miniaturní videokamera, která dokáže natáčet obraz v trojrozměrném režimu. Využití by měla najít především u kapesních počítačů a chytrých mobilních telefonů.

Foto: Novinky

Nová 3D kamera od společnosti Sharp

Kamera má rozlišení  720p, tedy 1280 x 720 obrazových bodů. Kromě natáčení videa je schopná pořizovat také 3D fotografie. Cena novinky je jen nepatrně vyšší, než jaké jsou náklady na výrobu současných fotoaparátů, které se montují do mobilních telefonů.

Foto: KIM KYUNG-HOON, Reuters

3D displej pro mobilní telefony

Na prezentaci Sharpu nechyběl ani revoluční 3D displej, který nepotřebuje žádné brýle. Monitor totiž dokáže pro každé oko zobrazit jiný obraz, díky čemuž vzniká trojrozměrný vjem. 3D monitor má úhlopříčku 7,4 centimetru.

Další novinky týkající se trojrozměrného obrazu jsme shrnuli již dříve v samostatném článku.  [celá zpráva]

iPhone 4 odhalen

Vedle Computexu odstartovala tento týden také konference Worldwide Developers Conference 2010 (WWDC). Na ní Steve Jobs v pondělí odhalil v pořadí již čtvrtou generaci chytrého mobilního telefonu iPhone.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Apple představil iPhone 4Video: Reuters

Nový vzhled iPhonu je proti předešlým generacím zcela odlišný. Zaoblené tvary nahradily zcela rovné linie.

Celý obvod přístroje lemuje hliníkový pás, díky čemuž působí novinka daleko luxusnějším dojmem než jeho předchůdce. Nový model je navíc o poznání tenčí než verze 3GS. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám