Hlavní obsah

Na nový disk kompatibilní s Blu-ray půjde uložit až 320 GB dat

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost TDK vyrobila nový disk, na který je možné uložit až 320 GB dat. Krom velké kapacity je další předností novinky kompatibilita s technologií Blu-ray, díky čemuž je možné tato média používat i v dnes již hojně rozšířených Blu-ray přehrávačích a mechanikách, aniž by bylo nutné kupovat nějaký nový přístroj. Upozornil na to zahraniční IT server Hot Hardware.

Článek

Nové vysokokapacitní médium od společnosti TDK se na první pohled velikostí nijak neliší od běžného Blu-ray disku, či DVD nosiče. Na rozdíl od nich je ale vybaveno celkem deseti vrstvami, z nichž každá nabízí kapacitu 32 GB. Dohromady je tedy na disk možné uložit až 320 GB dat.

Podle výrobce by měla novinka fungovat ve všech dnes prodávaných Blu-ray přehrávačích a vypalovačkách. U starších modelů by mělo pro bezproblémový chod stačit do zařízení nahrát nejnovější firmware. Prozatím společnost TDK ale neprozradila, kdy se média objeví v prodeji, ani za jakou cenu.

Na běžný DVD disk je možné v dnešní době uložit 8,5 GB dat. To bohatě stačí na uložení filmu, speciálních dodatkových funkcí a několikajazyčný soundtrack. Modernější Blu-ray disky pojmou dokonce až 50 GB dat, díky čemuž je na ně možné ukládat filmy ve vysokém rozlišení.

Budoucnost je v Ultra-DVD, půjde na ně uložit až 10 000 filmů
Již za pět let by se podle britského listu The Daily Telegraph měly na trhu objevit nové Ultra-DVD disky, na které půjde uložit až desettisíckrát více dat, než na klasické DVD. Disky prý budou důsledkem nového věku televize, která bude vysílat 3D obraz v ultra-vysokém rozlišení. Ultra-DVD, jak vědci prozatím disky nového věku nazývají, bude velké jako obyčejné DVD. Díky speciálním nano-technologiím ale na něj bude možné uložit daleko více informací.Tento disk by měl totiž dosahovat kapacity až 10 000 GB.„Technologie nano-materiálů je zatím ještě v plenkách. Není proto vyloučeno, že nové disky budou mít klidně ještě větší kapacitu a uložíme na ně 200 000krát více dat než na klasické DVD,“ uvedl profesor Min Gu, který vedl výzkum nových technologií na univerzitě v Melbourne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám