Hlavní obsah

Superpočítač od IBM pomáhá objevovat nejstarší slova anglického jazyka

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Vědci zabývající se evolucí jazyka na University of Reading, zkoumají, jak se jazyky vyvíjejí a zda jejich evoluce má nějaká pravidla. Až donedávna se domnívali, že nejsou schopni zkoumat slova starší než 5 000 let, ale superpočítač od IBM jim umožnil vrátit se téměř o 30 000 let do minulosti.

Článek

Vědcům se podařilo analyzovat rodinu indoevropských jazyků, jejichž moderním příkladem je právě angličtina, rekonstruovat rychlost vývoje slov a předpovědět budoucí změny našeho slovníku. Nejstarší slova, která dnes používáme, existují už minimálně 10 000 let.

Slova I (já), we (my) a who (kdo) a číslovky jedna, dva a tři patří mezi nejstarší slova nejen v angličtině, ale ve všech indoevropských jazycích. Naproti tomu slova jako squeeze (zmáčknout), guts (vnitřnosti), stick (tyč nebo přilepit), throw (hodit) a dirty (špinavý) podle všeho skončí brzy na smetišti dějin – spolu s mnoha dalšími.

Při pohledu do budoucna se dá totiž říci, že čím méně se určitá slova používají, tím spíše budou nahrazena. Byla odhalena i další jednoduchá pravidla – číslovky se vyvíjejí nejpomaleji, potom podstatná jména, slovesa a přídavná jména.

Superpočítač IBM ThamesBlue na University of Reading je nyní v provozu rok. Před jeho instalací trvalo zpracování výpočetního úkolu jako například porovnání dvou sad slov v různých jazycích v průměru šest týdnů. Teď lze stejné úkoly zvládat v řádu několika hodin.

Český superpočítač pomáhá s kosmickým výzkumem

Nevýkonnější český superpočítač se jmenuje Amálka a je umístěný v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Jeho úkolem je provádění náročných výpočtů, numerických experimentů a vizualizací v rámci kosmického výzkumu.

Využití tohoto superpočítače se přitom neomezuje pouze na české projekty, ale spolupracuje se i na výzkumné činnosti pro Evropskou kosmickou agenturu a NASA.

Současný výpočetní výkon (5. generace) Amálky je 4,07 TFlops, což znamená, že superpočítač zvládne zpracovat 4,07 biliónu operací za vteřinu. Co Amálka zvládne vypočítat za jednu vteřinu, by na běžném stolním počítači trvalo odhadem devět hodin. Průměrná úloha, kterou Amálka řeší, jí odhadem trvá šest dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám