Hlavní obsah

Umělé srdce je na světě, nastává epocha kyborgů

Novinky, mif

Na nemoci oběhového systému a srdce zemřou každoročně milióny lidí. Transplantace tohoto orgánu stále nepatří mezi často prováděné operace. Důvod je zřejmý – dárců není mnoho, operace je nákladná a stejně tak i pooperační léčba. Francouzští vědci to přes noc změnili. V říjnu ukázali prototyp umělého srdce, které se nápadně podobá tomu živému.

Článek

Přístroj z polymerů a přídavku organické tkáně reguluje tlak a tep pomocí několika elektronických senzorů.

Stojí 150 000 euro a může zachránit mnoho životů. Při jeho stavbě se hodily znalosti z kosmického a leteckého průmyslu. Do těl prvních deseti pacientů, kteří by jinak zemřeli, se má dostat do dvou let.

Lidem pomáhají i robotické nohy

Cyklistické sedlo spojené kloubovými rámy s botami. Tak by se dalo zjednodušeně popsat mechanické chodítko, které představila japonská firma Honda.

:. BEZ KOMENTÁŘE: Japonské robotické nohy ulehčí život

Toto speciální zařízení, které pomáhá nadnášet tělesnou váhu a snižuje tlak na kolena, má podle svých tvůrců pomáhat lidem chodit a držet tělo v pohodlné pozici.

Člověk nebo robot? Za 50 let nepoznáme rozdíl

Informační technologie prožívají v posledních několika dekádách velký rozkvět. Procesory se zmenšují, zvyšuje se jejich výkon a dokážou zpracovat více vláken najednou. S tímto tempem se dá jen stěží odhadnout, co bude za 50 let.

Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel, se o to pokusil a předpověděl veliké změny v oblasti sociální interakce, robotiky a schopnosti počítačů vnímat reálný svět.

„Podle některých prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, od kterého rychlost technologického pokroku poroste exponenciálně. V blízké budoucnosti by počítače mohly člověka překonat ve schopnosti uvažovat,“ prohlásil Rattner.

Laboratoře Intelu se už teď zabývají vývojem komunikačních rozhraní mezi člověkem a strojem a testují jejich budoucí využití při práci s počítačem. Některé slibné změny přijdou zřejmě mnohem dříve, než se původně očekávalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám