Hlavní obsah

Nejvychytanější notebooky: od liliputánů po nejvýkonnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ptáte se, jaké notebooky patří mezi ty nejlepší? Otázku není snadné zodpovědět. Kritérií, podle kterých můžeme přenosné počítače posuzovat, je neuvěřitelné množství. Laptopy jsme proto rozdělili do několika kategorií podle hmotnosti, výkonu, ale také ceny nebo výbavy v podobě nejmodernějších technologií. Na vás už je jen výběr ideálního zástupce.

Článek

Nejlehčí: notebooky s nejmenší hmotností, takzvané subnotebooky, patří mezi nejdražší modely vůbec. Nikdo od nich neočekává úžasný výkon, spíše dlouhou výdrž na baterie, která by se měla pohybovat nad třemi hodinami.

Při nákupu těchto chytrých mašinek doplňte výbavu o náhradní baterii, případně o rozšiřující článek, který nahradí DVD mechaniku. Na výdrži přístroje na jedno nabití se také kladně projeví SSD disk (obdoba flash paměti), jenž v útrobách laptopu nahradil klasický pevný disk s velkou spotřebou elektrické energie.

:. Toshiba Portégé R50

Nejtenčí: Speciální kategorie pro fajnšmekry, a také příznivce výrobce počítačů s logem nakousnutého jablka. MacBooky patří mezi jedny z nejkrásnějších notebooků světa. Díky tomu se také dobře prodávají, i když nepodávají ve své kategorii zrovna nejvyšší výkony, a také nepatří mezi nejlevnější.

:. Apple MacBook Air

Nejlevnější: Počet velmi levných notebooků na trhu stoupá rychleji než voda při povodni. V e-shopech už nalezneme přenosné počítače různých výrobců v ceně od osmi tisíc korun. Těmto přístrojům však chybí operační systém, obsahují málo paměti a nevýkonné procesory.

Pro práci s internetem však plně dostačují a v domácnosti velmi dobře zastoupí starší stolní počítač. Novým operačním systémem Windows Vista je netrapte. Spokojte se s instalací Windows XP. Kdo rozumí linuxovým distribucím, bude ještě spokojenější. Počítač pak bude na vaše požadavky reagovat mnohem rychleji.

:. Notebook DELL. Ilustrační fotografie.

Nejvybavenější: Má váš notebook displej s vysokým rozlišením? Obsahuje speciální panely (dnes jsou v kurzu dotykové) pro spouštění multimédií? Najdeme v něm moderní Blu-ray mechaniku? Pak nepochybně patří do této kategorie.

Ve výbavě by neměl chybět disk s kapacitou několika set gigabytů, TV karta pro příjem televizního vysílání. Špičkové laptopy dokonce obsahují obdobu subwooferu pro zdůraznění hlubokých tónů. Podpora standardu Dolby Digital se stala samozřejmostí.

:. Subnotebok Acer Aspire 2920

Nejvýkonnější: Do této skupiny patří nejen námi zmíněný Amilo od Fujitsu Siemens, ale také jejich konkurenti, ať už jsou ze stáje Aceru, Asusu nebo Dellu. Základním požadavkem ze strany uživatele na tuto kategorii produktů je výkon. Jemu se podřizuje vše. V přístrojích proto tepou nejrychlejší mikročipy, rotují pevné disky s velkou kapacitou, najdeme v nich výkonné grafické karty pro provoz nejnovějších her.

Spotřeba a výdrž na baterie nikoho příliš nezajímá. Notebooky nepatří mezi subtilní přístroje, právě naopak – jsou to jakési stolní počítače napěchované do relativně malého prostoru, které lze s vypětím všech sil jednou týdně hodit do auta a odvézt na chalupu, případně na herní lan párty. Tam je opět připojíme do elektrické sítě. Bez ní pracují v průměru méně než hodinu.

:. Notebook Acer Ferrari

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Nejlehčí - Toshiba Portégé R500 (54 000 Kč)

R500 představuje jeden z nejlehčích a zároveň technologicky nejpokročilejších notebooků. Při úhlopříčce displeje 12,1“ váží pouhých 979 g, a to včetně baterie i DVD mechaniky. Ve výbavě najdeme snad vše potřebné a myslitelné od 1,33GHz dvoujádrového procesoru, přes 64GB polovodičový SSD disk až po rozhraní Bluetooth či bezdrátovou síťovou kartu WiFi.

www.toshiba.cz

KladyZápory
lehký a zároveň plnohodnotný notebookhorší výdrž na baterii
snadná mobilitanerovnoměrné podsvícení displeje

Nejtenčí - Apple MacBook Air (49 000 Kč)

Nejtenčí notebook na světě si nechá říkat MacBook Air. Displej má úhlopříčku 13,3“ a v notebooku najdete 80GB disk, dvoujádrový procesor Intel Core2 Duo frekvence 1,6GHz nebo 2 GB operační paměti. Kvůli tloušťce pouze 1,94 cm byla DVD mechanika přesunuta ven do externího pouzdra. Baterie je kvůli netypickému tvaru vestavěná.

www.apple.cz

KladyZápory
sexy, tenký a pohlednýexterní DVD
snadná mobilitamálo konektorů
LED podsvícení displejedrahý

Nejlevnější s Vistou - Acer Extensa 5513WLMi (12 000 Kč)

Velmi levný notebook s předinstalovaným operačním systémem Windows Vista Home. Za nízkou cenu přesto nabízí solidní porci výkonu jako dvoujádrový procesor Core2 Duo 1,66GHz, 1GB operační paměti nebo 120Gb pevný disk. Přítomna je i bezdrátová síťová karta, DVD vypalovací mechanika a baterie s výdrží okolo tří hodin. Displej měří 15,4“.

www.acer.cz

KladyZápory
Cenahmotnost téměř 3 kilogramy
Předinstalovaný OSmálo operační pamět

Největší disk - Fujitsu Siemens Amilo Xi 2550 (38 000 Kč)

Máte-li problém vtěsnat všechna svá data na disk notebooku, Amilo je může vyřešit. V jeho těle najdete hned dva disky o kapacitě 320 GB. Jde o 17“ notebook, který se nebojí plně nahradit domácí počítače. Podle toho vypadá také jeho výbava, kde najdete opravdu vše včetně webové kamerky, HDMi a eSATA portu, WiFi, Bluetooth nebo 2,5GHz procesoru. Displej nabízí rozlišení 1920x1200.

www.fujitsu-siemens.cz

KladyZápory
výbavanevhodný k častému přenášení
kapacita disků 640Ghorší dílenské zpracování

Nejlepší volba pro hráče - Dell Inspiron XPS M1530 (od 30 000 Kč)

Řada notebooků Inspiron XPS dlouhodobě imponuje hráčům. Jednak kvůli možnosti detailně nakonfigurovat vlastní notebook, ale také kvůli agresivnímu vzhledu. V základní variantě nabídne XPS 1,83 GHz procesor C2D, nedostatečný 1 GB operační paměti, 120 GB disk a grafickou kartu GeForce 8400M GT. V nejlepší konfiguraci potom přijde na 67 000 Kč, ale to včetně Blu-ray mechaniky a FullHD displeje 1920x1200.

www.dell.cz

KladyZápory
kvalitní provedenícena/výbava
libovolná konfiguracejen 1 GB operační paměti

Nejvychytanější pro multimédia - Acer Aspire 8920G (36 000 Kč)

Notebooky dostaly nový vzhled, speciální dotykový panel po levé straně klávesnice usnadňuje ovládání přehrávání hudby nebo zvuku. Systém pohání dvoujádrový čip, pro data je vyčleněn 320 GB disk s možností rozšíření na dvojnásobek. Displej s úhlopříčkou 46 cm se chlubí rozlišením 1920x1080 obrazových bodů. Mimo dobré grafiky nalezneme v notebooku také nástupce DVD, mechaniku Blu-ray.

www.acer.cz

KladyZápory
oceňujeme designmohl by být lehčí
dotykové ovládáníhorší dílenské zpracování

Reklama

Související témata:

Související články

Aspire 8920G: Novinka s datovou kapacitou 640 GB

Aspire 8920 je nová řada přenosných počítačů v podání Aceru. Laptopy obsahují 18,4“ panel s plným HD rozlišením (1920 x 1080 bodů) a mohou pracovat se dvěma...

Výběr článků

Načítám