Hlavní obsah

Samsung uvažuje o zdražení počítačových pamětí DRAM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejský koncern Samsung uvažuje o tom, že by v tomto měsíci zvýšil o jednociferná procenta ceny počítačových paměťových čipů DRAM. Největší světový výrobce pamětí tak svou dnešní zprávou naznačil, že dlouhý a razantní pokles cen oboru je možná u konce.

Článek

"Myslíme, že jsme dosáhli dna," uvedl jeden z manažerů firmy. Dodal ale, že současné podmínky na trhu nedovolí velké zdražení. Dnešní zprávě Samsungu předcházelo v pondělí podobné vyjádření japonského rivala Elpida Memory, který ale uvedl, že tento měsíc zvýší ceny svých čipů DRAM až o 20 procent.

Malý nárůst ceny paměťových čipů pravděpodobně nebude mít výraznější vliv na cenu elektroniky vzhledem k tomu, že je rozsah chystaného zdražení malý a v elektronice je řada dalších komponentů. Analytici přitom odmítají hovořit o zdražení nad úroveň, o níž uvažuje Samsung. Někteří odhadují únosné zvýšení cen o tři až čtyři procenta a plány Elpidy označují za přehnané. Akcie Samsungu v Soulu dnes díky záměru firmy vzrostly o 2,4 procenta a emise Elpidy pokračovala v růstu další den, dnes posílila o 9,3 procenta.

Světoví výrobci paměťových čipů se potýkají se záplavou zboží na trh, která vedla k propadu cen DRAM. Rentabilitu odvětví také ovlivnil propad cen rychlých pamětí NAND, které se používají v přenosné elektronice.

Doufají ve vyšší ceny

Podle internetového clearingového centra DRAMeXchange byla v pondělí průměrná cena dvojitého čipu o 512 megabitech a 667 megahertzích 0,93 dolaru, což představuje meziroční pokles o 69 procent. Průměrná smluvní cena těchto čipů byla ve druhé polovině března 0,91 dolaru.

Elpida podle své pondělní zprávy doufá, že s výrobci počítačů vyjedná zvýšení ceny DRAM o deset procent na první dva týdny dubna. O dalších 10 procent pak chce zvýšit ceny pro druhou polovinu měsíce. Jihokorejský Hynix Semiconductor, světová dvojka ve výrobě paměťových čipů, ale zůstává v cenových plánech opatrný, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám