Hlavní obsah

Intel uvedl 16 nových čipů, vyrábí je pokročilejší technologií

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce mikročipů Intel v pondělí obohatil své portfolio hned o šestnáct nových produktů. Drtivá většina z nich míří do serverů, do osobních počítačů je vhodný jeden jediný - model Core 2 Extreme QX9650.

Článek

A ani on se jistě nestane předvánočním trhákem. Ne, že by byl nevýkonný, naopak, jeho čtyři jádra aplikace slušně zrychlí. Na americkém trhu však stojí 999 dolarů. Na českém po započtení daně a příslušných marží proto cenu čipu odhadujeme na více než 25 000 korun s daní.

Procesory Intel Core 2 Extreme a Xeon jsou první procesory vyráběné 45nanometrovým (45nm) výrobním postupem. Ten přispívá k dalšímu nárůstu výkonu a snížení spotřeby energie.

:. 45nanometrové (nanometr je jedna miliardtina metru) procesory se mohou ve srovnání s předchozí generací čipů vyráběných 65nm technologií pochlubit téměř dvojnásobnou hustotou - to představuje až 820 miliónů tranzistorů v každém čtyřjádrovém čipu vyráběném 45nm technologií.

Intel Core 2 Extreme QX9650 s kmitočtem 3000 MHz je čtyřjádrový procesor pro stolní počítače. Určen je hlavně počítačovým nadšencům a podle Intelu také hráčům, i když aplikací, které by využily potenciálu jeho čtyř jader bychom mohli spočítat na prstě jedné ruky. K novinkám obsaženým v čipu patří například větší vyrovnávací paměť L2 cache (2 x 6 MB) nebo SSE4 instrukce.

"Jedním z našich cílů bylo optimalizovat hru Crysis, aby přinesla tu nejlepší kvalitu, která hráčům na novém hardwaru vyrazí dech," řekl Douglas Binks, manažer vývoje společnosti Crytek. "V čipech Core 2 Extreme využíváme jednotlivá jádra ke generování pohybu, efektů a zvuku."

:. Křemíkový wafer s 45nm čipy. Nová řada procesorů pro servery a pracovní stanice zahrnuje 15 dvoujádrových a čtyřjádrových 45nm Hi-k procesorů Intel Xeon. Celkem 12 nových čtyřjádrových čipů dosahuje rychlostí od 2 GHz do 3,2 GHz, systémovou sběrnicí (FSB) s rychlostí až 1600 MHz a vyrovnávací pamětí o velikosti 12 MB. Tři nové dvoujádrové procesory nabízejí rychlost až 3,40 GHz, FSB sběrnici až 1600 MHz a vyrovnávací paměť o velikosti 6 MB.

Řada Core 2 se výborně taktuje

Uživatelé si sérii Core 2 oblíbili také z toho důvodu, že její zástupce lze výborně přetaktovat a posunout tak na vyšší výkonnostní úroveň. Novinky vyrobené technologií 45nm rovněž nabízejí o několik procent vyšší výkon než starší 65nm modely.

"Přesun z 65nm na 45nm výrobní postup neznamená pouze zmenšení rozměrů čipu. Nové procesory obsahují novou instrukční sadu Intel Streaming SIMD Extensions 4 (SSE4). Tato sada urychluje kódování videa ve vysokém rozlišení nebo manipulaci s fotografiemi. SSE4 instrukce podporuje řada dodavatelů softwaru včetně společností Adobe, Microsoft a Symantec," uvedli zástupci Intelu.

Ceny nových, 45nm Hi-k procesorů Intel Xeon závisí na modelu, rychlosti procesoru a výši objednaného množství. Pohybují se od 177 do 1279 dolarů pro odběry 1000 kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám